Росія атакує Україну дронами / фото ua.depositphotos.com

В ніч проти неділі, 28 травня 2023 року, російські окупаційні війська вчергове випустили по Україні дрони-камікадзе. В більшості областей оголошено повітряну тривогу. У низці регіонів, зокрема, на Київщині працює ППО.

"Київська область! Загроза застосування ворогом БПлА. Сили ППО вже працюють! Дотримуйтеся інформаційної тиші – не фотографуйте та не знімайте роботу наших захисників! Перебувайте в укриттях до закінчення тривоги!" – попередили в Київській обласній військовій адміністрації.

Водночас у Київській міській військовій адміністрації повідомили про роботу ППО. Вибухи у столиці підтвердив і мер Києва Віталій Кличко.

Відео дня

"Вибухи в Києві. Інформація уточнюється. Подробиці – згодом. В області працює ППО, є збиті цілі", – написав він. 

Пізніше Кличко додав, що вибухи пролунали зі сторони Житомирського напрямку. На місце виїхали відповідні служби.

Станом на 02:20 повітряна тривога оголошена в Києві, Київській, Житомирській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій, Волинській, Хмельницькій, Рівненській та Чернівецькій областях.

Тривога в Україні станом на 02:20 28 травня / скріншот

Оновлено: У Харківській області – відбій повітряної тривоги.

У Печерському районі Києва, попередньо внаслідок потрапляння уламків, сталося загорання даху будинку. У КМВА наголосили, що інформація щодо постраждалих уточняється. 

Оновлено 02:35: "Вибухи в Соломʼянському районі. Служби прямують на місце. В Святошинському районі працює ППО. В Печерському районі пожежа на даху 9-ти поверхового будинку внаслідок падіння уламків БПЛА. Всі служби прямують на місце", – повідомив Кличко.

Крім того, вибухи і пожежа зафіксовані в Голосіївському районі столиці.

"На Київ іде наступна хвиля БПЛА", – наголосив Кличко.

Оновлено 02:42: "В Голосіївському районі падіння уламків на територію АЗС.  Постраждалі – попередньо троє осіб, за попередніми даними одна особа загинула. Інформація уточняється. Повітряна тривога триває. Перебувайте в укриттях!" – повідомили в КМВА.

Водночас Кличко наголосив, що сили ППО знищили вже понад 20 БПЛА, що рухалися на Київ. Але на столицю йде нова хвиля дронів.

Пізніше в КМВА додали, що в Голосіївському районі внаслідок падіння уламків  виникло займання даху ТРЦ. Також виникла пожежа на території будівництва. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Оновлено 02:57: "У Соломянському районі столиці, внаслідок падіння уламків БПЛА біля приміщення однієї з АЗС, госпіталізували жінку 35-ти років. Та загинув 41-річний чоловік", – повідомив Кличко.

Крім того, у Соломʼянському районі, уламки БПЛА влучили в 7-поверхову нежитлову будівлю. Сталося руйнування частини стіни та виникла пожежа на 3 поверсі. Рятувальники працюють на місці.

Оновлено 03:09: У Києві знову працює ППО.

Кличко заявив, що групи БПЛА рухаються на Киів зі сторони Вишгородського району (Іванкова) та з півдня області.

"Частина дронів вже перетнула адмінкордон області. На Вишгородщині вже працює ППО", – додав він.

Крім того, тривога поширилася на Тернопільську та Івано-Франківську області. 

Тривога в Україні станом на 03:15 / скріншот

Оновлено 03:17: "Служби виїхали на виклик з повідомленням про пожежу на підприємстві в Голосіївському районі", – заявив мер столиці Віталій Кличко.

Міський голова Києва попередив, що на столицю одразу з кількох напрямків рухаються групи ворожих БПЛА.

Оновлено 03:55: У КМВА уточнили дані по Голосіївському району столиці.

"Внаслідок влучання уламків в 7-поверхову нежитлову будівлю сталось руйнування частини стіни та виникла пожежа на 3 поверсі. Постраждалі: 1 особа поранено (травми нижніх кінцівок), 1 особа загинула. Інформація уточнюється. Попередня інформація щодо падіння уламків на території АЗС не підтвердилася", – йдеться у повідомленні.

Водночас мер столиці Віталій Кличко наголосив що відбою тривоги в Києві ще не було.

"Перебувайте в укриттях. Рух групи БПЛА зафіксований ще з Обухівського напрямку", – додав він.

Оновлено 04:07: У Києві знову чути звуки вибухів. У Київській міській військовій адміністрації повідомили про роботу ППО.

Оновлено 04:27: У Полтавській та Кіровоградській областях – відбій повітряної тривоги. Згодом відбій пролунав і на Черкащині.

Водночас на нічну атаку відреагував глава Офісу президента Андрій Єрмак:

"Історія України є давнім подразником для закомплексованих росіян. Стародавній Київ. Український Київ … атака БПЛА. Віримо в ППО. І, звісно, відповідальність ворога обов‘язково буде. Вони програють, а ми переможемо та покараємо", – написав він у Telegram.

Оновлено 04:40: "Наразі, за уточненою інформацією, в Голосіївському районі локалізують пожежу на площі 700 м.кв. Руйнування будівельних конструкцій –на загальній площі 1000 м.кв. Рятувальники працюють із залучннням найновіших засобів і технологій", – заявив Віталій Кличко.

Оновлено 04:51: У КМВА повідомляють, що у Дарницькому районі Києва внаслідок влучання уламків в одному з магазинів вибиті шибки та пошкоджені двері. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Тим часом на Сумщині – відбій повітряної тривоги.

Оновлено 05:10: У Чернігівській області оголошено відбій тривоги. 

Тривога в Україні станом на 05:10 / скріншот

Оновлено 05:20: Кличко заявив, що пожежу в Голосіївському районі столиці на площі 700 м.кв локалізували.

"Зруйновані будівельні конструкції на загальній площі 1000 м.кв. Рятувальники залучили до ліквідації загоряння найновіші засоби і технології", – додав мер.

Оновлено 05:45: Відбій тривоги у Рівненській та Волинській областях. Згодом відбій було оголошено у Вінницькій області.

Оновлено 06:10: Станом на цей час відбій повітряної тривоги був оголошений також у Тернопільській, Івано-Франківській, Житомирській, Хмельницькій областях.

Оновлено 06:23: Відбій повітряної тривоги пролунав у Києві і Київській області.

Удари РФ по Україні

27 травня росіяни обстріляли Харківщину. Під ворожим вогнем опинився Купʼянськ, там загинув місцевий мешканець. Ворог також гатив по Циркунах, поранено жінку.

Крім того, окупанти вдарили по Гуляйполю на Запоріжжі. Під завалами будинку знайшли чоловіка. 

Вас також можуть зацікавити новини: