За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочато розслідування, повідомили в ОГПУ / фото t.me/pgo_gov_ru

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни.

Йдеться про статтю 441, ч. 1 ст. 438 КК України, повідомили в Офісі Генерального прокурора України. За даними слідства, 6 червня 2023 близько 03:00 години російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. 

В результаті цього відбувається підняття урізу води та затоплення населених пунктів поблизу річки Дніпро. Правоохоронними органами вживаються заходи для встановлення масштабів руйнування.

Відео дня

Проводяться першочергові дії для фіксування злочину, скоєного армією країни-агресора.

Каховську ГЕС повністю зруйновано - головне

Як повідомляв УНІАН, фахівці Укргідроенерго заявили наразі, що Каховську ГЕС повністю зруйновано, станція відновленню не підлягає.

Через підрив Каховської ГЕС наразі у Херсонській області розпочата евакуація населення з небезпечних районів, для яких є ризик затоплення. У Каховському водосховищі стрімко падає рівень води. 

Президент Володимир Зеленський збирає екстрене засідання РНБО через підрив дамби Каховської ГЕС.

Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. За словами очільника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, близько 12.00 вода досягне критичного рівня.

В ОП заявили, що підрив Каховської ГЕС росіянами – це удар по глобальній продовольчій безпеці, яку ворог хоче підірвати. Бо ця катастрофа вплине на систему зрошення на Півдні України. Росіянам потрібен голод у країнах світу, зокрема, в Африці.

Вас також можуть зацікавити новини: