Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що Росія намагається нав’язати Україні мир за прикладом Південної та Північної Кореї, зафіксувавши якісь "кордони", які встановляться на фронті. 

Безумовно, такий варіант для РФ був би найкращим. З одного боку, вони залишають за собою певні територіальні здобутки, а міжнародним партнерам пропонують, що вони, нібито, на цьому зупиняться.

Якщо Україна погодиться бодай на якісь компроміси з Росією, Кремль використає цей прецедент в інших сферах

Для України це абсолютно неприйнятний варіант. Президент України Володимир Зеленський чітко зазначив, що ми маємо повернути всі наші території у міжнародно визнаних кордонах. Це питання вже було артикульовано з боку наших партнерів. Ми чуємо, що і Туреччина говорить про територіальну цілісність України, і США, і Британія… Окрім того, Україна на всіх рівнях доносить міжнародним партнерам, що Росія точно не зупиниться на цьому етапі війни. Адже Росія сьогодні рухається в системі власних імперіалістичних координат. А Україна для неї стоїть кісткою в горлі. 

Якщо Україна погодиться бодай на якісь компроміси з Росією, Кремль використає цей прецедент в інших сферах. А окупована росіянами територія залишиться постійною зоною для дестабілізації. Фактично, ми вже спостерігали за цим сценарієм з 2014-го року. 

Все те, що Росія вибудовувала десятиліттями, закінчилось за десять місяців

Але чому Росія має намір схилити України до "корейського миру" зараз? Чому президент РФ Володимир Путін говорив про "різдвяне перемир’я"? І чому заступник керівника російської адміністрації президента Дмитро Козак їздить Європою та розповідає про російську готовність піти на поступки, попри те, що в Росії це заперечують?

Річ у тім, що росіяни виснажуються на полі бою. Вони мають серйозні логістичні, організаційні, виробничі проблеми, а також санкційний тиск всього світу. Вони розуміють, що мобілізація в них провалюється, озброєння для продовження обстрілів не вистачає, а, окрім Ірану та Північної Кореї, геть немає союзників. 

Тобто все те, що Росія вибудовувала десятиліттями, закінчилось за десять місяців. Тому росіянам необхідна тактична пауза для того, щоб накопичити війська, оновити запаси ракет, перегрупуватися й тому подібне. 

Наразі росіяни готові піти на будь-що задля отримання паузи на півроку-рік

Україну ж сьогодні підтримує весь світ. Ми вже отримуємо і Bradley, і легкі танки від Франції. Також очікуємо на гарні новини з наступної зустрічі у форматі "Рамштайн". Тож Росія розуміє, що впродовж наступних двох-трьох місяців вся її перевага в артилерії чи боєприпасах зійде нанівець. Єдиним її інструментом залишаться спроби лякати світ ядерним озброєнням, яке вони навряд застосують через чітку позицію Китаю та інших країн. Окрім того, у 2023 році стан російської економіки тільки погіршуватиметься. 

Тому наразі росіяни готові піти на будь-що задля отримання паузи на півроку-рік. І очевидно, що РФ планує лише відтермінувати свій подальший наступ. 

Що ж відбуватиметься, коли Україна не погоджується на "мир" на російських умовах? Російські окупанти вже отримали поразку, коли не змогли захопити Київ, вже втікали з Харківщини та Херсону. Вочевидь, тепер мова буде йти про практичне знищення угруповання російських військ на території України. 

Звісно, Росія спробує продовжити терор та навіть втягнути у війну Білорусь. Але у Путіна залишається все менше інструментів для набуття військової переваги.  А це означає, що наступним етапом має стати яскрава поразка Росії фактично на всіх фронтах. 

Ігор Петренко, політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна"