Коваленко розповів про ситуацію в районі Кремінної та Білогорівки Луганської області / фото REUTERS

Ситуація в Луганській області все більше нагадує те, що відбувалося в Харківській області кілька місяців тому. Російські окупанти розглядають варіант втечі в районі Кремінної. Не краща ситуація і в районі Білогорівки. 

Як написав в Telegram військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, в районі Кремінної російські окупаційні війська розглядають варіант "відступу" до лінії Кудряшівка-Варварівка навіть за межі Рубіжного. 

"І це може означати тільки те, що південно-західне підчерев'я почне сипатися раніше Сватівської локації. Як би там не було, а Луганський плацдарм все більше набуває обрисів Харківщини зразка пари місяців тому. Примітно, що на тлі розуміння свого плачевного становища тут і накачування зони людським ресурсом РОВ (російські окупаційні війська – ред.) не здатні забезпечити потрібну кількість артилерії", – зазначив експерт. 

Відео дня

За словами Коваленка, "абсолютно безглузда рефлексія щодо утримання Луганщини є демонстрацією і вельми обмеженого артилерійського ресурсу" окупантів. А без артилерії росіяни не зможуть вести бойові дії, скільки б людей вони не стягнули на передову. 

"До речі, з людським ресурсом так само починаються перебої. Початковий потенціал чмобіків себе вичерпав і зараз, в умовах обмеженої логістики, ні про яку повноцінну ротацію для підрозділів РВ не йдеться, що так само не може не радувати", – додав оглядач. 

Водночас у районі Білогорівки російські окупанти повторюють тактику, яка використовувалася на Харківському напрямку.

"У районі Білогорівки російські окупанти, як породисті лемінги, продовжують реалізовувати тактику, яка використовувалася ними в районі Гусарівки, яку вони намагалися тиснути з Балаклії. Чим це закінчилося, ми всі прекрасно пам'ятаємо. Але дуже добре, що цього не пам'ятають у РОВ. Усвідомлюючи загрозу з боку трампліну у вигляді Білогорівки для своєї лисичансько-сєвєродонецької агломерації, РОВ закидають її ресурсом у безуспішній спробі відбити у ЗСУ. Але замість результату окупанти лише витрачають свій ресурс. І ось чим вони не лемінги?" – підкреслив Коваленко.

На думку експерта, ситуація розвивається таким чином, що в той час як окупанти в Кремінній втрачають можливість стримувати контрнаступ ЗСУ, і всерйоз розглядається виведення з неї підрозділів, південніше окупанти власноруч демілітаризують обмежений ресурс, ще нещодавно виглядав вельми загрозливо.

"Я так думаю, що до кінця 2022 року відбудеться ще кілька вельми цікавих подій, які з моменту початку часткової мобілізації лише підтвердять, що будь-який ресурс, повинен забезпечуватися комбінованим потенціалом засобів, а не тільки сил", – резюмував Коваленко. 

Ситуація в Луганській області: що відомо

У неділю, 11 грудня 2022 року, голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що поблизу Кремінної та Сватового Збройні Сили України мають певний успіх. 

12 грудня в Генштабі ЗСУ заявили, що українські військові відбили атаки російських окупантів в районі 11 населених пунктів на Луганщині та Донеччині.

Раніше також стало відомо, що в Луганській області, в тимчасово окупованому місті Сватове до найманців ПВК "Вагнера" завітав HIMARS. Рашисти відпочивали в гуртожитку і не чекали "бавовни".

Вас також можуть зацікавити новини: