Дмитро Лазуткін розповів, що відбувається в районі Авдіївки / фото 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

В районі Авдіївки Донецької області росіяни продовжують тиснути інтенсивними піхотними штурмами та щодня скидають КАБи під час авіаційних атак. Про це розповів начальник служби зв'язків з громадськістю 47-ї окремої механізованої бригади "Маґура" Дмитро Лазуткін.

"Лінія зіткнення наразі на тій ділянці, де наша бригада тримає оборону, практично не змінюється. Якщо йде якесь коливання, так би мовити "дихання" цієї лінії, то це на сотні метрів – вони наступають, ми відбиваємо. Таким чином тривають бої щодня і щоночі", – акцентував  Лазуткін в ефірі загальнонаціонального телемарафону .

Він додав, що тримати оборону українським захисникам доводиться у важких умовах, які до того ж ускладнені нестабільною зимовою погодою.

Відео дня

"Нашій піхоті зараз вкрай непросто. Тому що, знову ж таки, температурні коливання, то мінус 5-6 градусів морозу, то знову відлига плюс 5-6 градусів. Так може змінюватись протягом доби. Погода не найкраща для ведення бойових дій, зважаючи на те, що і артилерія ворожа працює, і FPV-дрони вдень та вночі полюють. Але водночас нами відстежується пересування ворожої техніки і піхоти, а ворог знищується і продовжує зазнавати величезних втрат. Тобто оборона триває і вона наразі є ефективною", – підкреслив Лазуткін.

Військовий 47 ОМБр розповів, що російські окупаційні війська продовжують вести активні штурми біля Авдіївки. Проте зараз загарбники атакують у "рваному" ритмі.

"Інтенсивність атак доволі високою залишається. Але можна говорити, що в такому "рваному" ритмі ворог атакує. Не завжди заходить великою кількістю техніки і великими підрозділами, іноді це малі групи. Такими групами намагається намацати якісь слабкі місця в нашій обороні. Проте аеророзвідка в нас працює доволі ефективно, тому висування ворога практично завжди є тим, що бачать наші командири, і відповідно реагують. Але бувають умови, коли взагалі густий туман і можна бачити лише на кілька метрів. Росіяни також намагаються цим скористатися і до цього треба бути готовими", – сказав Лазуткін.

Він додав, що росіяни біля Авдіївки намагаються частіше здійснювати піхотні штурми, щоб уберегти від знищення свою техніку.

"Ситуативно це зменшує їхні втрати. Тобто, якщо заходить колонна в десять машин або більше, як показує практика ці колони розбираються нашими FPV-дронами і артилерією, виїжджають наші БМП Bradley і також ефективно працюють", – пояснив боєць. 

Лазуткін зазначив, що зараз окупанти в основному атакують позиції української оборони піхотними підрозділами, які складаються з колишніх ув’язнених. Проте іноді окупанти долучають до штурмів спецпризначенців.

"Кілька бригад стоять проти нас. Атакують, якщо піхотними групами заходять, часто "Шторм-Z", "Шторм-V", де колишні ув’язнені йдуть в атаку, їх російським командирам не шкода. Також заходять групи спецпризначенців, які добре екіпіровані, наша розвідка їх виявляє. Наразі ситуація стабільно складна, вона залишається такою вже кілька місяців. Ми розуміємо, у них завдання стоїть захопити Авдіївку, перерізати нашу логістику, тому ми маємо стояти і не давати їм це зробити", – акцентував воїн.

Він зауважив, що для українських захисників, які обороняють країну в найгарячіших точках фронту, найскладнішим фактором є стан постійної внутрішньої напруги.

"Що можу сказати з особистих розмов, то є певна моральна втома. Бо це все виснажує, коли ти знаходишся у такому внутрішньому стані, фактично відчуваєш себе мішенню. Водночас є розуміння, за що воюємо, є підтримка побратимів, віра в командирів – це те, що тримає та допомагає. Ясна річ, багато хто чекає, що все ж таки пройде в Україні мобілізація, з’являться нові вмотивовані бійці і також допоможуть. Тому що людям потрібен і відпочинок, і ротація. Так чи інакше має бути якийсь цикл", – констатував Лазуткін.

Ситуація на передовій

25 січня бригадний генерал Олександр Тарнавський інформував, що минулої доби в зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" противник завдав 32 авіаційних удари, провів 24 бойових зіткнення та здійснив 905 артобстрілів. Водночас українські захисники стійко тримають оборону, проводять активні дії на визначених напрямках та завдають силами російський окупантів значних втрат.

Він зазначив, що загальні втрати  російських окупаційних військ на Таврійському напрямку минулої доби склали 343  особового складу та 91 одиницю військової техніки, а також було знищено 240 безпілотників противника.

На сході та півдні України оперативна обстановка залишається складною, про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні. Протягом доби на фронті відбулося 65 бойових зіткнень з противником.

Зокрема, на Авдіївському напрямку українські захисники відбили п’ять ворожих атак поблизу Новобахмутівки, Авдіївки та ще чотири штурми в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону українських сил. Також російські окупаційні війська завдали авіаційного удару в районі Авдіївки Донецької області, а мінометних та артилерійських обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів.

Вас також можуть зацікавити новини: