Нова ракетна програма поки що перебуває на ранній стадії / U. S. Air Force

Після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) США вже почали роботу над мобільними системами неядерних крилатих і балістичних ракет наземного базування.

Про це заявив міністр оборони Марк Еспер, передає Deutsche Welle.

Читайте такожВихід Росії із ракетного договору: НАТО збирається модернізувати свою ПРО

Відео дня

За його словами, нова ракетна програма поки що перебуває на ранній стадії.

Міністр підкреслив, що США сумлінно дотримувалися своїх зобов'язань у рамках угоди. При цьому Еспер звинуватив Росію в тривалих і неодноразових порушеннях ДРСМД.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 2 серпня, завершилася процедура виходу США з Договору про РСМД, в результаті чого дана угода припинила свою дію.

"Росія несе виключну відповідальність за припинення договору. Починаючи з принаймні середини 2000-х років, Росія розробляла, виробляла, здійснювала пускові випробування, а тепер розгорнула кілька батальйонів своєї ракети, що суперечить договору (крилатої ракети середньої дальності наземного базування SSC-8 або 9М729). Сполучені Штати вперше висловили свою стурбованість Росії в 2013 році. Росія у відповідь систематично, протягом шести років, відкидала зусилля США, спрямовані на повернення Росії до дотримання умов договору", - наголосив державний секретар США Майк Помпео.

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ був покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі й на Далекому Сході. Він забороняв США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.