Ілюстрація / REUTERS

Громадяни США почали масово озброюватися на тлі глобального спалаху коронавірусу в світі - статистика продажів вогнепальної зброї в деяких штатах змагається з рівнем Чорної п’ятниці.

Згідно зі статистикою ФБР, в лютому 2020 року американці придбали 2,8 мільйона одиниць зброї - це на 36% більше, ніж за аналогічний період тогоріч, пише Новое время з посиланням на The New York Times.

Читайте такожУ США різко зросла кількість хворих на COVID-19, за добу – понад 14,5 тисяч випадків зараження (відео)

При цьому статистика враховує тільки ті угоди купівлі, яке Бюро змогло відстежити.

А дані про запити в Google показують, що з 14 по 21 березня інтерес до придбання зброї у американських користувачів інтернету зріс більш ніж в два рази. Найбільше купівлею «вогнепалу» цікавилися в штатах Невада, Вайомінг, Нью-Гемпшир, Індіана і Делавер.

Побоюючись соціальної нестабільності і заворушень на тлі коронавірусної кризи, жителі США шикуються в черги, щоби придбати зброю, зазначає The Telegraph.

Відео: The Telegraph

"Коли вам кажуть, що ви не можете щось мати, то перш за все ви хочете це придбати. Коли вам говорять, що коронавірус вас наздожене, і ТБ разом з усім іншим просто потопають у цій темі, люди починають в це вірити - й їм стає страшно", - розповів журналістам чоловік з Північної Кароліни, який придбав напівавтоматичну гвинтівку AR-15 і 300 патронів до неї.

Полиці деяких збройових магазинів в США опинилися повністю порожніми внаслідок ажіотажу. Наприклад, власник одного з таких магазинів в Лас-Вегасі навіть записав відеозвернення, в якому попросив не дзвонити йому з проханням продати зброю до відновлення поставок.

Водночас видання The Trace пише, що в штатах Вашингтон і Каліфорнія збільшилася кількість покупців азійського походження - деякі з них бояться спалахів расизму і насильства на ґрунті расової ненависті через коронавірусну кризу.

Співвласниця однієї зі збройових крамниць в штаті Вісконсин Меган Ітон розповіла місцевим журналістам, що зростання чисельності продажів в її магазині вже складно заміряти. "Сім тисяч відсотків [приросту продажів]. Мені здається, прямо зараз це вже важко виміряти", - зазначила жінка.

За даними влади Вісконсина, з 13 по 17 березня 2020 року щодня у цьому штаті продавалося в середньому 1,452 одиниці зброї, пише газета Milwaukee Journal Sentinel.

Тренд з купівлі стрілецької зброї торкнувся всіх штатів США. Так, популярний американський сайт, що займається "вогнестрілом", Ammo.com повідомив про 68%-й сплеск продажів з середини лютого до початку березня.

"Ми знаємо, що певні речі впливають на продаж боєприпасів - здебільшого це політичні події або економічна нестабільність, коли люди відчувають, що їхні права можуть бути порушені, - але це наш перший досвід з вірусом, що призводить до такого збільшення продажів", - цитує менеджера з маркетингу цього торгового майданчика видання USA Today.

За даними міжнародної організації з контролю за обігом зброї GunPolicy, тільки в 2017 році 42% всіх американських домогосподарств мали хоча б одна одиницю вогнепальної зброї. У 2018 році в США виготовили 8,669,259 одиниць стрілецької зброї. Того ж року 39,740 жителів Сполучених Штатів загинули внаслідок вогнепальних поранень.