Black Hornet летять на допомогу ЗСУ / фото Міноборони Норвегії

"Чорний шершень" - це новітній і найменший безпілотник у світі. Скоро він буде на озброєнні ЗСУ. Йдеться про міні-дрони Black Hornet.

Як розповів в ефірі проекту FreeДом військовий експерт і головний редактор Defense Express Олег Катков, у дрон вдалося інтегрувати великий набір сенсорів, там дві оптичні камери і тепловізор. І все це - в мікророзмірах.

Довжина цього малюка - лише 10 сантиметрів, у повітрі він здатний перебувати до півгодини і відлітати на відстань близько півтора кілометра. Він призначений для використання безпосередньо у ближніх боях, особливо в умовах міської забудови.

При цьому маленький пропелер практично не видає шуму - звук прольоту "чорного шершня" не голосніший від бабки. В умовах бою, ще й перебуваючи в шоломі або касці, почути, а тим більше збити безпілотник практично неможливо.

"Чорний шершень" має масу переваг: весь комплект важить трохи більше кілограма, є можливість запуску в будь-яких умовах, не вимагає попереднього калібрування, а дві камери дозволяє отримувати якісне відео в будь-який час.

Ще одна перевага - швидкість. З таким маленьким розвідником підрозділи отримують інформацію у рази швидше. Експерти кажуть, що безпілотник оцінює обстановку і оперативно дає про неї знати.

Раніше повідомлялося, що Норвегія і Великобританія об'єднують зусилля для придбання для ЗСУ норвезьких мікродронів Black Hornet, які призначені для розвідки і визначення цілей на малих відстанях. Загальна вартість допомоги складе в районі 90 мільйонів норвезьких крон (більше $9,2 млн).

Вас також можуть зацікавити новини: