Натівський звір: військові дали чесний відгук про отримані від Швеції БМП CV90 / фото Вікіпедія

ЗСУ отримали від Швеції новітні БМП CV90. Машини вже в Україні і вже працюють на фронті, йдеться в сюжеті телемарафону "Єдині новини".  

Воїни 21 окремої механізованої бригади на Лиманському напрямку працюють в умовах жорстких танкових обстрілів РФ. Ворожі танки активно відпрацьовують по позиціях українських піхотинців на передовій. 

"Коли йдуть перепади висот, ти не можеш відпрацювати нічим", – пояснює Ігор, командир підрозділу 21-ї окремої механізованої бригади.

Для вогневої підтримки своєї піхоти підрозділ тепер має шведські CV90, які стоять на озброєнні країн НАТО. Захисники України відгукуються про "натівського звіра" виключно позитивно. 

"Якщо порівняти з БМП-1, БМП-2, це як Mercedes з "Запорожцем". … Тут два листа броні – відстрілялися і знову закрили люки", – каже один з бійців бригади.

Військові зазначають, що БМП може працювати вночі, її не видно у тепловізор (зверху наліплена система захисту "Баракуда"). Також відзначають, наскільки тиха ця техніка. 

"Ця машина може приховано завестися, поїхати, за 200 метрів вже взагалі не чути", – каже Сергій, прес-офіцер 21 ОМБр.

Військові наголошують, що шведські БМП значно комфортніші і справляються з задачею берегти найголовніше – людей.

"Найбільше, що тут вражає, це турбота про людей. Якщо радянські БМП, буду чесно казати, це недорога техніка для недорогого екіпажу, то тут зовсім все інакше. Це дорога техніка, але найбільш дороге, що в ній є – це люди", – зауважує прес-офіцер.

БМП CV90 для України 

Stridsfordon 90 або CV90 – це сімейство шведських бойових машин піхоти, розробка яких велася з середини 80-х. Бронекорпус і башта CV-90 виготовлені з катаних сталевих бронеплит з використанням рознесеної схеми бронювання. Норвезькі, данські і шведські CV90 були використані в бойових діях під час війни в Афганістані. Сьогодні це одні з найсучасніших БМП, які обороняють країни НАТО.

В травні стало відомо, що Швеція передасть Україні близько 50 бойових машин CV-90. Частина таких БМП вже з’явилася на українському фронті місяць тому і добре проявила себе у бойовій роботі.

Вас також можуть зацікавити новини: