Експерт озвучив чотири причини, чому Україні не передають F-16 / фото US Air Force

Західні союзники не передають Україні винищувачі F-16 через кілька факторів. При цьому модернізовані під стандарти НАТО літаки МіГ-29 можуть використовувати далекобійні ракети.

Військовий експерт Дмитро Снєгирьов назвав наступні причини відмови в передачі західних винищувачів:

  1. Підготовка льотного складу, яка за стандартами НАТО займає до двох років. Навіть з урахуванням професіоналізму українських асів терміни навчання знизили до 6-9 місяців.
  2. Підготовка обслуговуючого персоналу для цих літаків, яка займає до трьох років, і скоротити цей період не можна.
  3. Логістика, а саме оснащення аеродромів. Шасі F-16 дуже чутливі. Вони можуть злітати з рівної смуги. В Україні злітні смуги – це бетонні плити, які не підходять для західних літаків.
  4. Вартість F-16, адже навіть не новий винищувач коштує від 25 до 40 мільйонів, що дуже дорого навіть для країн НАТО, а також відсутність необхідної кількості вільних літаків.

"У зв'язку з цим вирішили йти шляхом передачі систем ППО, які нівелюють перевагу росіян в повітрі та передачі тих літаків, для яких не треба навчати українських пілотів, а саме МіГ-29, але модернізованих під стандарти НАТО. Це дає можливість використовувати протирадіолокаційні ракети та крилаті ракети  повітряного базування, які мають точність ураження 1,5 метра на відстані до 500 км", - підсумував Снєгірьов в ефірі телемарафону.

Відео дня

Винищувачі для України - що відомо

Офіційний Київ намагається домовиться про постачання для Сил оборони України західних винищувачів четвертого покоління, які дозволять отримати істотну перевагу над Росією в небі. Експерти вважають, що Данія, Нідерланди, Бельгія та Португалія можуть заснувати авіаційну коаліцію для передачі винищувачів F-16.

На даний момент Україна отримала від деяких союзників винищувачі МіГ-29. Так, у Словаччині заявили про передачі Україні всіх 13 обіцяних винищувачів МіГ-29. 

Вас також можуть зацікавити новини: