Валерій Романенко спрогнозував, як західні винищувачі в нашій державі можуть протистояти ворожим бортам / колаж з фото US Air Force та скріншоту

Західні літаки-винищувачі F-16 допоможуть ефективно боротися з російськими бомбардувальниками Су-34 та винищувачами Су-30СМ, які дошкуляють українським захисникам керованими авіаційними бомбами на лінії фронту.

Про це розповів авіаційний експерт Валерій Романенко в ефірі загальнонаціонального телемарафону. "Вони зможуть ефективно відстрілювати носії КАБів. Якщо перед тим, як F-16 вступлять в бій, нам їх передадуть із сучасним ефективним озброєнням, то ми зможемо ефективно діяти по росіянах, не наражаючись на небезпеку. Бо перша партія літаків F-16 буде відносно невеликою, і для нас втрата кожного буде болісною", - підкреслив він.

Романенко розповів, що складність двобою F-16 проти ворожих бомбардувальників Су-34 та багатоцільових винищувачів Су-30СМ залежатиме від того, на якій відстані можна буде виявити ворожі літаки, і на якій росіяни зможуть помітити наші F-16.

Відео дня

"Росіяни виявлять їх набагато раніше, бо вони бачать винищувачі на відстані 200 км. А якщо ми отримаємо F-16, їх радар працюватиме максимально 120-140 км, тоді росіяни будуть бачити набагато далі. Але російські ракети, якими озброєні ворожі літаки, основний тип має дальність 120 км. А якщо ми отримаємо експортний варіант найсучасніших американських ракет, то ми зможемо їх уражати на 150-160 км. Тобто, десь ми програємо, а десь виграємо", - підкреслив авіаексперт

Романенко додав, що українським силам треба буде просто освоїти та опрацювати нові тактичні методи, які дозволять ефективно реалізувати наші переваги.

"Дуже багато залежить від такого компоненту літака, як обладнання. Якщо ми отримаємо ефективні бортові комплекси оборони, які будуть здатні поставити дієві перешкоди російським ракетам, то в нас буде ще один бонус в повітряних боях",- зазначив він.

Романенко також сказав, що багатоцільові літаки F-16 будуть не тільки на лінії фронту допомагати українським військовим та нищити російські носії КАБів, але напевно використовуватимуться у протиповітряній обороні для знищення ворожих крилатих ракет.

"Зараз росіяни знахабніли, наводять і крилаті ракети, і "Шахеди" із заходу на наші міста, де вони вважають слабше наша протиповітряна оборона, менше зенітних комплексів. Напевне, F-16 будуть використовуватись і для нищення ворожої протиповітряної оборони. Тобто, ракети HARM, які ми зараз використовуємо з винищувачів МіГ-29 на 10-15% їх можливостей. Думаю, що F-16 нам все ж таки дадуть зі сто тридцять першими станціями для наведення цих ракет, і ми зможемо їх використовувати на повну - на всі 100%", - підкреслив експерт.

Триває війна в Україні - новини, які варто прочитати

Як повідомляв УНІАН, 1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами, яка розрахована на 10 років та буде сфокусована на допомозі Києву із системами ППО та літаками F-16.

Наразі триває процес підготовки та навчання українських пілотів та інженерів, які у прискореному режимі відпрацьовують тактичні прийоми на F-16, зокрема, йдеться про завдання ударів по повітряних і наземних цілях.

Варто нагадати, що перші літаки-винищувачі F-16 можуть опинитися в українському небі орієнтовно в червні 2024 року. Поки Україна очікує літаки F-16, Повітряні сили ЗСУ демонструють надзвичайний успішний результат у знищенні ворожої тактичної авіації, яка бомбардує позиції українських захисників керованими авіаційними бомбами.

Так, у лютому місяці було збито десять російських винищувачів-бомбардувальників Су-34, два літаки Су-35 та один ворожий літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Загалом протягом лютого місяця РФ втратила 13 літаків різного типу. Крім того, з початком березня українські Повітряні сили продовжили знищувати російські Су-34.

Вас також можуть зацікавити новини: