МіГ-31К із ракетою "Кинджал" / фото kremlin.ru

Заяви Росії про розширення номенклатури літаків, здатних запускати ракети "Кинджал", ймовірно, є пропагандистським перебільшенням реального стану справ. Про це пише видання "Defense Express", що спеціалізується на військово-технічній аналітиці.

Раніше сьогодні російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що росіяни вдарили по Україні ракетою "Кинджал", випущеною з літака Су-34. Досі на це були здатні лише літаки МіГ-31К. При цьому росіяни не навели жодних фото чи відеодоказів та навіть не назвали час і місце удару.

"Сама по собі така заява росіян може звучати тривожно. Це в теорії могло означати розширення можливостей росіян по застосуванню ракет "Кинджал" у війні проти України. Але якщо уважніше проаналізуємо усі наявні дані, то побачимо, що заяви рашистів про начебто пуск таких ракет із Су-34 можуть виявитись лише пропагандистським перебільшенням", – пише видання.

Відео дня

Зазначається, що ракета "Кинджал" важить аж 4,2 тонни, а її успішний пуск напряму залежить від швидкості літака-носія в такий момент. Саме через це росіяни використовують для пусків літак МіГ-31, здатний розганятися до 3000 км/год та піднімати бойове навантаження до 9 тонн. Але для цього з літака довелося зняти усе "зайве" бортове обладнання, включно із РЛС. 

На думку експертів Defense Express, технічні характеристики Су-34 повністю виключають навіть теоретичну можливість бути носієм "Кинджалів". Адже максимальна швидкість цього літака – лише 1900 км/год. Та й бойове навантаження у нього менше – до 8 тонн, а за умов повної заправки – до 4 тонн.

Зазначається, що раніше росіяни говорили про можливу адаптацію "Кинджала" під літаки Су-57. Але для цього вони планували створити "мінітюаризовану" версію цієї ракети, щоб її можна було запустити з тактичної авіації. Але, як зазначається, самі ж росіяни визнають, що зараз для них актуальнішою проблемою є адаптація Су-57 під ракети "повітря-повітря" типу Р-37М.

"Тому підсумуємо ще раз – заяви рашистів про можливий пуск "Кинджала" із Су-34 виглядають скоріше як пропагандистське перебільшення", – зазначає Defense Express.

Пуски "Кинджалів" – що відомо

Як раніше писав УНІАН, цієї ночі російське пропагандистське видання ТАСС повідомило, що армія РФ вперше запустила по Україні "Кинджал" з борту Су-34. Раніше єдиним літаком-носієм такої ракети був МіГ-31К. 

Слід зазначити, що ракета "Кинджал" є надскладною ціллю для систем ППО через свою велику швидкість та балістичну траекторію польоту. Фактично, зараз Україна має лише кілька зенітних установок, здатних перехопити таку ракету. Йдеться про американські системи "Петріот". Саме тому, коли в Росії злітає МіГ-31К, в Україні оголошується загальна повітряна тривога: адже ця ракета може швидко вдарити по будь-якій точці країни, яка не прикрита "Петріотом".

Вас також можуть зацікавити новини: