Росія повісила "кинджали" на новий бомбардувальник / фото vitalykuzmin.net

Російські окупанти вперше запустили гіперзвукову ракету "Кинджал" з літака Су-34. Москва тепер має в своєму авіапарку ще одну машину, яку можуть використовувати для ударів по Україні.

Російське пропагандистське видання ТАСС не повідомило, за яких обставин армія РФ вперше запустила по Україні "Кинджал" з борту Су-34. Раніше основним літаком-носієм ракети Х-47м2 був МіГ-31к. 

Відзначається, що Су-34 не розглядався як можливий носій "Кинджалів". Вважалося, що цими ракетам оснастять багатоцільовий винищувач п'ятого покоління Су-57, але ця машина ще не стала масовою в рядах ВКС РФ.

Відео дня

Ймовірно, завдання швидко знайти прийнятну заміну Су-57 була дуже актуальна. Перший екіпаж Су-34, який застосував "Кинджал", представлений до державних нагород.

Експерти вже висловлювали думку, що російська армія не може застосовувати масово "Кинджали" з двох причин:

  • вартість ракети близько 10 мільйонів доларів;
  • дефіцит носіїв цих ракет, що стало більш відчутно після атаки українських безпілотників на військовий аеродром "Сольці" в Новгородській області. Тоді вперше повністю був знищений надзвуковий бомбардувальник РФ, який може бути носієм гіперзвукових ракет Х-47м2 "Кинджал".

Удари "Кинджалами" по Україні - головні новини

Російська армія неодноразово застосовувала свої хвалені гіперзвукові ракети "Кинджал" по містах України. Довгий час вважалося, що ці ракети не можна збити, але сили протиповітряної оборони України довели протилежне.

4 травня 2023 року вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії над Києвом збили ракету "Кинджал". У Москві довго заперечували цей факт, заявляючи, що це неможливо.

Всього в травні і червні 2023 року в небі над Україною знищили 13 російських ракет Х-47 "Кинджал".

Вас також можуть зацікавити новини: