Згурець спрогнозував майбутні зміни на фронті / фото УНІАН

Росіяни вже визнають небезпеку від коригованих авіабомб українського виробництва. Вони вважають, що ЗСУ будуть використовувати нові боєприпаси з західними винищувачами, а коригувати їх будуть за допомогою виведення зображення цілей на супутники союзниками.

"Крила Україна може придумати, ракети, що запускаються з винищувачів, досить дорогі, тому виникла потреба в більш бюджетному рішенні. У наших льотчиків і фахівців протиповітряної оборони стане більше роботи", — розповідають пропагандисти, яких цитує "Фокус".

Як зазначається, йдеться про вдосконалення радянських авіабомб, що залишилися в запасах ЗСУ. За словами директора Defense Express Сергія Згурця, проекти зі встановлення модулів корекцій на них Повітряним силам пропонували ще 10 років тому, і Росія вивела на фронт те, що Україна свого часу упустила.

Відео дня

На думку аналітика, застосування українських КАБ було б ефективнішим у початковій фазі повномасштабної війни. Зараз же подібне протистояння ускладнене: окупанти обзавелися системами ППО і РЕБ, які здатні відбити напад і знизити ефективність застосування таких снарядів.

Згурець вважає, що найкращим варіантом для ЗСУ в плані точності та ефективності ураження можуть бути "розумні" американські бомби JADM і французькі AASM Hammer вагою 250 і 1000 кілограм. Вони стійкіші до російських РЕБ, ніж національні досягнення ВПК.

Також треба враховувати, що росіяни скидають свої бомби з висоти 10 кілометрів і ті летять на відстань до 50 кілометрів. У разі скидання з висоти 12 кілометрів дальність ураження цілей збільшується до 60 кілометрів. Однак ЗСУ не будуть піднімати літаки на таку висоту. Французькі та американські бомби випускаються на набагато меншій висоті, щоб не потрапляти в зону дії російських радарів.

Експерт додав, що дальність українського боєприпасу може обмежитися до 30 кілометрів. Згурець каже, що доопрацьовані радянські бомби не перетворяться на основний спосіб підвищення вогневої потужності винищувачів Сил оборони. Однак з їхньою допомогою можна атакувати позиції противника як доповнення, в умовах придушення російських систем ППО та авіації.

Використання КАБів ЗСУ

Українські винищувачі навчились скидати КАБи зразків НАТО.

Українські військово-повітряні сили перетворюють свої 40 або 50 уцілілих винищувачів МіГ-29 і, можливо, також десятки винищувачів Су-27 на високоточні плануючі бомбардувальники, озброївши їх американськими підвісними бомбами малого радіуса. 

Погана новина полягає в тому, що Україна, ймовірно, не може придбати достатньо SDB (Small Diameter Bomb - бомби малого діаметру) або інших боєприпасів, щоб продовжувати місії своїх МіГів та Су.

Випробування вітчизняних КАБів стартують за кілька тижнів, поділився керівник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов.

Вас також можуть зацікавити новини: