Дмитро Кулеба розповів, що Україні треба для того, щоб змусити росіян відступати / колаж з фото УНІАН та mfa.gov.ua

Триває війна в Україні, і нашій державі терміново необхідні у більшій кількості системи протиповітряної оборони - ЗРК Patriot та подібні до них зенітно-ракетні комплекси, на тлі збільшення інтенсивності російських повітряних атак балістичними ракетами. Завдяки сильній ППО на передовій наші війська змогли б не лише не втрачати позиції, а й змусити росіян відступати.

Як повідомляє прес-служба МЗС України, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав сьогодні, 27 березня, під час онлайн-брифінгу для світових ЗМІ. Він наголосив, що Росія посилила повітряний терор проти України та лише за тиждень з 18 до 24 березня запустила 190 ракет різних типів, 140 безпілотників "Шахед" та 700 керованих авіабомб проти України.

"Особливістю нинішніх російських атак є інтенсивне використання балістичних ракет, які можуть досягати цілей на надзвичайно високих швидкостях, залишаючи мало часу для людей, щоб знайти укриття, і спричиняючи значні руйнування", - наголосив Кулеба. При цьому додав, що системами Patriot володіє низка країн світу, де "ракетна загроза дорівнює нулю", а Україна наразі є єдиною країною, яка майже щодня зазнає балістичних ракетних атак.

Відео дня

Кулеба назвав три критично важливі результати, які принесе посилення української протиповітряної оборони. "Перш за все, потужна українська протиповітряна оборона врятує тисячі людських життів, що саме по собі є головною метою. Patriot та інші подібні системи є оборонними за визначенням", - підкреслив міністр.

Другий аргумент полягає в тому, що сильна ППО України заощадить значну кількість ресурсів для партнерів нашої держави, бо буде менше руйнувань критичної інфраструктури, а відповідно менше коштів на відновлення.

"По-третє, потужна українська ППО прикриє наші війська і дозволить їм переломити хід війни на користь України. Головною перевагою Росії на полі бою зараз є широке використання керованих авіаційних бомб. Ці бомби, які в середньому важать від 500 до 1500 кілограмів, дозволяють російським окупантам знищувати цілі ударів і просуватися вперед по руїнах. Єдиний спосіб протистояти цій варварській тактиці - збивати літаки, які скидають ці бомби, що вимагає достатньої кількості сучасних систем протиповітряної оборони на фронті. Сильна протиповітряна оборона на передовій дозволила б нашим військам не тільки не втрачати позиції, але й змусити росіян відступати", - наголосив міністр.

Важливі новини України про війну в центрі уваги - сьогодні це варто прочитати

Як повідомляв УНІАН 22 листопада 2023 року міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Німеччина і Франція створюють "Коаліцію спроможностей" з розвитку української системи протиповітряної оборони наземного базування.

Під час виступу на відкритті 17-го засідання Контактної групи з питань оборони України, відомої як "Рамштайн", зазначив, що з нетерпінням чекає спільної роботи над визначенням лідерів і учасників кожної з наших "коаліцій можливостей". Нагадав, що організовано коаліції, спрямовані на розбудову Військово-повітряних сил України та її інформаційно-технологічних можливостей.

Вас також можуть зацікавити новини: