Ілюстрація / REUTERS

Занепокоєння США появою російських винищувачів в Лівії посилюється доказами, які вказують на те, що за штурвалом цих бойових машин сидять абсолютно недосвідчені пілоти.

Про це пише Business Insider, нагадуючи, що в другій половині травня Африканське командування Збройних сил США повідомило про прибуття в охоплену війною Лівію щонайменше 14 МіГ-29 і кількох Су-24. Ці літаки повинні були підтримати російських найманців, які воюють на боці однієї зі сторін громадянського конфлікту.

Агенція Reuters на початку травня повідомляла, що ООН виявила 1200 найманців російської групи "Вагнер". Вони брали участь у боях на боці Халіфа Хафтара, який веде війну проти визнаного міжнародною спільнотою уряду. У Африканському командуванні США у четвер повідомили, що в Лівії насправді близько 2 тисяч бійців "Вагнера".

Відео дня

Читайте такожЗ'явилося відео евакуації найманців ПВК Вагнера з Лівії

Видання пише, що МіГ-29 і Су-24 спочатку прилетіли з Росії в Сирію, де їх перефарбували, щоб приховати російські маркування. Лише після цього вони вирушили в Лівію. Це порушує ембарго ООН. За словами генерала Стівена Таунсенда, Москва "чітко намагається змінити ситуацію на свою користь в Лівії". Тепер у Африканському командуванні наголошують, що російськими літаками керують ненавчені пілоти.

"Існує занепокоєння, що російськими літаками керують недосвідчені найманці, які не дотримуються міжнародного закону й ігнорують закони збройних конфліктів", - сказав бригадний генерал корпусу морської піхоти Бредфорд Герінг.

"Якщо це правда і почнеться бомбардування, життя невинних лівійців під загрозою", - додав він.

У свою чергу, генерал Джефрі Гарріган, який командує ВПС США в Європі й Африці, сказав, що російські пілоти зазвичай багато приділяють уваги "професійності в пілотуванні".

Читайте такожЛівія викрила російських найманців з ПВК Вагнера у використанні хімічної зброї (відео)

"Але те, що ми бачили в ході активності, - я б сказав, що це, по-суті, робота на основі базових льотних навичок", - сказав Гарріган.

Африканське командування США повідомило, що сфотографувало російські МіГ-29 біля міста Сирт на півночі Лівії. Але Гарріган сказав, що США не змогли підтвердити присутність в цьому регіоні найманців з групи "Вагнер".

За його словами, пілоти російських бойових літаків - це, швидше за все, "хлопці, які демобілізувалися" або ж "ті, кого вони знайшли на місці, хто колись літав на такого типу літаках".