Росія відправила у Лівію Су-34 і МіГ-29 / Vitaly V. Kuzmin / vitalykuzmin.net

На тлі того, як Росія відправила свої літаки МіГ-29 і Су-34 на поле битви в Лівію, Африканське командування армії США веде переговори з сусіднім Тунісом про зміцнення зв'язків між країнами.

Про це пише Business Insider, додаючи, що генерал американських сухопутних військ Стівен Таунсенд, який очолює Африканське командування, провів розмову з міністром оборони північно-африканської країни Імедом Хазгуі. Вони обговорили можливості з проведення тренувань і навчань з військового планування, щоб зміцнити зв'язки між країнами. З 2011 року США інвестували понад мільярд доларів у Збройні сили Тунісу. Співпраця між країнами допомогла посилити туніські прикордонні сили, військову розвідку, а також можливості з проведення десантних операцій.

Читайте такожЛівія викрила російських найманців з ПВК Вагнера у використанні хімічної зброї (відео)

Відео дня

Армії Тунісу доводиться мати справу з одразу двома загрозами. Адже на сході в Лівії триває війна, а біля західного кордону країни в Алжирі діють терористи "Аль-Каїди" й "Ісламської держави". Після того, як Росія вирішила відправити в Лівію більше своїх найманців, консультантів і військові літаки, Таунсенд і Хазгуі погодилися з необхідністю покращити безпеку в регіоні. Американський генерал говорив про важливість співпраці між арміями двох країн, але при цьому він наголосив, що війська США не будуть розгортатися в Тунісі.

Військові літаки, які відправила Росія, повинні забезпечити підтримку з повітря найманцям з групи "Вагнер", які воюють на боці "Лівійської національної армії" (LNA). Російські винищувачі прибули на територію Лівії з Сирії, де вони були перефарбовані, щоб приховати російське походження. Африканське командування армії США опублікувало супутникові знімки МіГ-29 на лівійській базі Ель-Джуфра.

"Росія точно збирається змінити ситуацію на свою користь в Лівії. Рівно так само, як і в Сирії, вона розширює свою військову присутність в Африці, використовуючи найманців на зразок "Вагнера", яких підтримує уряд", - сказав Таунсенд.

Читайте такожТуреччина відправляє свої війська в Лівію

"Надто довго Росія заперечувала справжні масштаби її втручання у лівійський конфлікт. Що ж, цьому настав кінець. Ми бачили, як Росія відправляла винищувачі четвертого покоління в Лівію, кожен крок цього процесу. Ані LNA, ані приватні військові компанії не можуть озброїти, використовувати й підтримувати такі літаки без державної підтримки. І цю підтримку вони отримують від Росії", - додав американський генерал.

Су-34 будуть використовуватися для прикриття атаки наземних сил. А МіГ-29, швидше за все, відправлять боротися проти безпілотників Туреччини, які в останніх боях змогли розбити сили LNA.

Таунсенд зауважив, що роздування вогню війни в Лівії з боку Росії ставить під загрозу безпеку в Північній Африці.

"Ми шукаємо нові способи вирішити спільні з Тунісом занепокоєння у сфері безпеки включно із застосуванням бригади з підтримки сил безпеки. Туніс визнає користь американських цінностей, професіоналізм й рішучість. Він дуже цінує наше партнерство", - сказав американський генерал.

Business Insider пояснює, що бригада з підтримки сил безпеки, яку згадав Таунсенд - це тренувальний підрозділ, який розгортається в рамках програми військової підтримки. Це не бойова одиниця.