Вашингтон вирішив не здійснювати переміщення військових кораблів / фото Думская

Пентагон відмовився направляти ракетні есмінці до Чорного моря через побоювання зростання напруги між Росією та Україною.

Про це повідомляє Politico з посиланнями на поінформовані джерела.

Читайте такожПосол про стягування військ РФ до кордону України: або вступ до НАТО, або ядерний статус

Відео дня

Переміщення кораблів до Чорного моря не є яким-небудь новим сигналом, зауважило одне з джерел у коментарі журналістам. ВМС США проводять 8-9 таких транзитів на рік. Та все змінилося у зв’язку з ескалацією на Донбасі.

Вашингтон вирішив не здійснювати переміщення, щоб уникнути непотрібної ескалації ситуації, пояснив виданню співрозмовник.

Кораблі USS Donald Cook та USS Roosevelt знаходяться у Середземному морі. Вони були у кількох днях від Чорного моря, тому після ухвалення зазначеного рішення есмінцям довелося різко змінювати курс.

Що цьому передувало

  • Минулого тижня американські ракетні есмінці USS Donald Cook («Дональд Кук») і USS Roosevelt («Рузвельт») вийшли з військово-морської бази Рота в Іспанії. У Міністерстві закордонних справ Туреччини заявляли, що кораблі повинні були увійти в Чорне море 14 і 15 квітня. Вони мали залишатися у водах Чорного моря до 4-5 травня.
  • Інформація про наміри США надіслати в регіон свої два військові кораблі з’явилася на тлі зростання напруженості через стягування російських військових до кордону з Україною і в анексований Крим.
  • 15 квітня агентство Reuters з посиланням на свої джерела повідомило, що запланований прохід американських військових кораблів через протоку Босфор у Чорне море не відбудеться. ЗМІ пишуть, що США відкликали попередження про проходження кораблів, яке вони раніше надіслали владі Туреччини відповідно до конвенції Монтре.