Ілюстрація REUTERS

Росія умисне блокувала сигнал GPS у Фінляндії впродовж останнього тижня, щоб нашкодити союзникам НАТО, які проводили масштабні військові навчання в Північній Європі.

Про це, як пише Newsweek, сказав голова фінського уряду Юха Сіпіля. Фінляндія не входить в НАТО. Але її армія теж брала участь в найбільш масштабних маневрах західного військового блоку з часів Холодної війни. В них були задіяні 50 тисяч військових з 29 країн-учасниць НАТО, а також Швеції і Фінляндії. Відколи в кінці жовтня почалися навчання, фінські чиновники помітили перебої в роботі GPS-мережі.

В четвер Фінська служба повітряної навігації випустила попередження всім учасникам повітряного руху про масштабні перебої в роботі системи GPS на півночі країни. Норвегія теж скаржилася на такі проблеми і попередила своїх пілотів в кінці жовтня, коли почалися навчання Trident Juncture.

Відео дня

Читайте такожWall Street Journal: НАТО послав попередження Росії найбільшими навчаннями з часів Холодної війни

«Можливо це Росія стала руйнівною стороною в цьому. Відомо, що у неї є такі можливості», - сказав фінський прем’єр телеканалу Yle.

Росія дуже агресивно відреагувала на навчання НАТО. Щойно вони почалися, російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив: «Військова активність НАТО біля наших кордонів досягла найвищого рівня з часів Холодної війни». При цьому, на його думку, мета цих маневрів була відпрацювати «наступальні військові дії».