Ілюстрація / REUTERS

Велика Британія і Франція домовилися про посилення спільного патрулювання і розширення системи стеження в Ла-Манші, щоб впоратися з потоком мігрантів, які намагаються нелегально перетнути на човнах протоку, котра розділяє дві країни.

Міністр внутрішніх справ Британії Саджида Давид домовився про спільний план дій у телефонній розмові зі своїм французьким колегою в неділю ввечері, передає Бі-Бі-Сі.

План передбачає припинення діяльності організованих злочинних угруповань, що займаються перевезенням нелегальних мігрантів, а також роз'яснювальну роботу серед самих мігрантів з метою розповісти їм про ризики, що чекають при спробі перетнути Ла-Манш.

Відео дня

Вранці в неділю ще шість іранців, що переплили протоку Ла-Манш на човні, були виявлені на березі неподалік від міста Діл в англійському графстві Кент. Після первинного медогляду затримані були передані в руки співробітників прикордонної служби.

Увечері в суботу французька влада повідомила, що їм вдалося зупинити ще одну спробу нелегального перетину протоки.

Читайте такожІталія закрила порти для біженців, врятованих у Середземному морі

У неділю міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджида Давид перервав свою різдвяну відпустку, яку він провів разом з родиною в Африці, і повернувся додому, щоб зайнятися вирішенням складної ситуації з несподіваною хвилею нелегальних мігрантів, що припливають в Британію на човнах із Франції.

Наразі відомо близько 60 мігрантів, які припливли до Британії на невеликих човнах за минулий тиждень, проте неурядові організації і біженці, які перебувають у французькому Кале кажуть, що ця цифра може бути вищою.

Всього з початку листопада більше 220 мігрантів зробили спробу незаконно потрапити в Британію подібним чином.

Багато мігрантів, що намагаються переплисти в Британію на невеликих надувних човнах, родом із Сирії, Афганістану та Ірану.

Як розповів Бі-бі-сі один афганський біженець, через брексит серед мігрантів запанувала паніка, і всі тільки й говорять про те, що контроль на кордоні посилиться після виходу Британії з ЄС і тому треба діяти швидко.

Крім того, серед мігрантів, які збираються групами у французькому Кале в надії знайти спосіб перебратися в Британію, побутує хибне уявлення, що у розпал різдвяних і новорічних свят контроль над кордоном буде ослаблений.

Один з нелегальних мігрантів, які намагалися переплисти Ла-Манш в човні контрабандистів, однак затриманий в нейтральних водах і повернений назад французької прикордонною службою, сказав в інтерв'ю газеті Telegraph: "Краще потонути в морі, ніж повертатися у Францію".

За словами захисників прав мігрантів, через посилення заходів безпеки в околицях Кале, біженцям, які намагаються нелегально потрапити до Британії, стало значно складніше проникати на пороми, вантажні автомобілі та потяги, що перетинають Ла-Манш, що штовхає все більше число людей на те, щоб використовувати для цієї мети моторні човни.

Раніше УНІАН повідомляв, що британський спецназ штурмував італійське вантажне судно Grande Tema, яке в гирлі річки Темзи захопили чотири мігранта. В результаті інциденту ніхто не постраждав. Поліція не розглядає подію як спроби взяття заручників або акту тероризму.