Росіяни не втомилися від мілітаризму, але вони розчаровуються у Путіні через економіку / @teamnavalny у Twitter

Не минуло і 48 годин нового 2019 року, як заголовки в Росії почали описувати країну як схвильоване і нещасливе місце.

Росіяни втратили віру в себе, довіру до своїх лідерів і надію на майбутнє без ізоляції від західного світу, приналежність до якого вони відчувають. Санкції Європи і США, запроваджені в 2014 році після російського вторгнення в Україну, завдають болю економіці Росії. І Володимир Путін це нарешті й сам визнав, пише Forbes.

Економіка РФ замкнулася в собі, покладаючись менше на імпорт через російські власні санкції. Агробізнес переживає бум, але навіть фермери не в захваті від стану речей в країн. В усіх бідах вони звинувачують уряд. 46% менеджерів аграрного сектору сказали під час опитування NAFI Research Center, що вони довіряють владі.

Відео дня

Читайте такожThe Times: У 2019 році Путіну буде гостро потрібен мир з Україною

"Якщо навіть люди з сектору, який отримав найбільшу вигоду від санкцій і дотацій Москви, говорять, що не можуть покладатися на уряд, то хто ж тоді може? Видобуток газу і нафти - це все, що є у Росії. Це лише підтверджує слова сенатора Джона Маккейна, який називав Росію не більше ніж великою заправкою", - йдеться в статті.

Пенсійна реформа фактично стала ударом для Путіна. Зростання податків і зміна законодавства - джерело страху у Росії. Forbes пише, що не варто вірити виданням, які пишують, що росіяни нарешті втомилися від мілітаризму і санкцій. Це не так. Насправді ж їх лякає те, що на їхніх банківських рахунках стало менше грошей, а працювати доведеться довше. І саме це обвалює рейтинг Путіна.

Економічні реформи в Росії - стара гірка історія. Приватизація не зрушила з місця. Інвестори чують зараз ті ж розповіді, що і впродовж останніх 10 днів. В Росії так само "легко" вести бізнес, як і в Казахстані. І це ганьба для країни, яка колись була одним з впливових світових гравців. 28 грудня в редакційній статті російська газета "Коммерсантъ" назвала російський уряд "збіговиськом некомпетентних" людей.

Росіяни нарікають на завищені ціни на залізничні квитки і численні "марні будівництва століття". Були надії на те, що конструкторське бюро "Сухой" збудує нарешті авіалайнер для регіональних перельотів. Але проект провалився. Він не зміг конкурувати з бразильським Embraer і канадським Bombardier. Програма Telegram досі заборонена в Росії. Але росіяни користуються нею через VPN. Москва змогла добитися, щоб для двох олігархів - Олега Дерипаску і Віктора Вексельбарга - американські санкції були пом'якшені. Але про російських не чистих на руку багатіїв стає все важче дбати.

Читайте такожAmerican Interest: Санкції можуть зупинити війну в Україні, але їх потрібно змінити

Ціни на мобільний зв'язок зростають, цензура ЗМІ зміцнюється, а торгівля через інтернет все більше береться під контроль. Західні ліки зникли з полиць аптек, а на їхнє місце прийшли російські препарати "сумнівної якості". Ринок нерухомості на початку нового року теж не стійкий. Одним з найбільших розчарувань росіян в уряді став провал програми житлобудування. Рівень нової площі різко обвалився в 2018-му. Заплановані на папері 86 мільйонів квадратних метрів житла перетворилися в реальні 11 мільйонів. Зараз на схвалення Москви чекає ціла низка проектів на 43 мільярди доларів. Якщо уряд дасть їм "зелене світло" досить швидко і якщо забудовники знайдуть фінансування, у Росії з'явиться шанс виправити провал з нерухомістю.

В 2019 році РФ також не зможе наздогнати Захід, як і впродовж всього останнього десятиліття. Під час останнього виборчого циклу, в результаті якого Путін знову "переміг", електорат дав зрозуміти, що вважає корупцію головною проблемою, яка заважає країні зрівнятися із Заходом. Однак, поширеними в Росії лишаються нездорові ідеї про відродження "російського царизму" або відновлення СРСР.

"Уряд не збирається наздоганяти Захід. Підтримка зростання ВВП на рівні вищому за середній світовий, як сказав Путін, - це лише данина російському минулому. Міністерства фінансів і економіки тихо говорять про "стелю" зростання на рівні 2,5-3% на багато наступних років. Але ключове слово тут "стеля", - сказав голова економічної редакції "Коммерсантъ" Дмитро Бутрін.

Читайте такожBloomberg: Тримайтеся, 2019 рік буде ще гіршим

Видання додає, що Росія починає занижувати свої економічні очікування.

"Ми будемо розвиватися так, як можемо. Як ми можемо наздогнати країни, які обклали нас санкціями? Торік ми бачили більш послідовний розвиток російських відносин з Китаєм. І це добре. Але Китай не може вирішити стратегічні проблеми Росії", - додав Бутрін.