В ЄС готові підтримати відновлення демократії і верховенства права у Венесуелі / фото УНІАН

Європейський союз закликає до початку негайного політичного процесу у Венесуелі, який призведе до вільних виборів відповідно до конституційного порядку.

Про це йдеться в заяві глави дипломатії ЄС Федерики Могерини, пише Європейська правда.

"ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати. Громадянські права, свобода та безпека всіх членів Національних зборів, включаючи його президента Хуана Гуайдо, повинні дотримуватися і поважатися", - йдеться у заяві.

Відео дня

Читайте такожРеволюція у Венесуелі: що відомо про тимчасового президента країни Гуайдо

Могеріні підкреслила, що насильство і надмірне застосування сили підрозділами безпеки абсолютно неприйнятні і не вирішать кризу.

"Народ Венесуели має право на мирні демонстрації, він може вільно вибирати своїх лідерів і вирішувати своє майбутнє", - підкреслила Могеріні.

Вона запевнила, що Європейський союз і його держави-члени "як і раніше готові підтримати відновлення демократії і верховенства права у Венесуелі за допомогою надійного мирного політичного процесу відповідно до конституції".

Нагадаємо, лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом, після того, як по всій країні прокотилися багатотисячні акції протесту проти Мадуро. Гуайдо підтримали США і багато латиноамериканських країн.

Мадуро оголосив про розірвання дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами. Вашингтон у свою чергу закликав лідера Венесуели піти у відставку і попросив венесуельських військових підтримати спробу відновлення демократії в країні.

Парламент Венесуели 16 січня оголосив Мадуро узурпатором влади в країні.

У 2018 році економічне становище Венесуели продовжувало погіршуватися: показник інфляції в країні перевищив позначку одного мільйона відсотків за рік. У більшості міст спостерігається нестача товарів повсякденного користування, мільйони людей емігрували з країни в пошуках роботи.