Демократи закликають адміністрацію президента США Дональда Трампа запровадити другий етап санкцій проти Росії, оскільки Москва не змогла надати обґрунтовані гарантії того, що вона більше не застосовувати хімічну зброю після отруєння Сергія та Юлії Скрипалів у британському Солсбері.

Читайте такожЄС запровадив санкції проти голови ГРУ та ще трьох російських розвідників за хіматаку в Солсбері

Про це повідомляє сайт телеканалу NBC News.

Зокрема, зазначається, що вже пройшло майже три місяці з того часу, як було оголошено, що Росія порушує вимоги американського закону про ліквідацію хімічної і біологічної зброї від 1991 року. Проте адміністрація Трампа все ще не запровадила жорстких санкцій проти Москви, як того вимагає зазначений закон.

В США не запровадили власні обмежувальні заходи навіть після того, як в Європейському Союзі ввели санкції проти чотирьох представників російської ГРУ.

Як повідомляє телеканал, затримка з запровадженням американських санкцій пов'язана з тим, що в Конгресі ретельно вивчають дії Департаменту казначейства США щодо скасування санкцій проти компаній, які контролюються російським олігархом Олегом Дерипаскою.

У цьому зв'язку телеканал звернувся до Державного департаменту США, у якому відповіли, що США "продовжать здійснювати встановлені законом вимоги", але не прокоментували, коли санкції будуть запроваджені. "Немає граничної дати у законі для запровадження санкцій", - заявили у Держдепартаменті США.

"Ми маємо намір здійснити кроки відповідно до встановлених законом вимог", - наголосили у Держдепі.

Водночас сенатор Боб Менендез, який є впливовим демократом у Комітеті з питань закордонних справ Сенату, у листі до державного секретаря Майка Помпео висловив глибоке занепокоєння та сказав, що вже більш ніж два місяці пройшло з часу, коли санкції мали бути запроваджені.

Сенатор додав, що очікує від уряду США "швидкого запровадження цих нових санкцій проти Російської Федерації, як це вимагається законом".

"Сполучені Штати не повинні відмовлятися від зобов'язання підтримувати наших союзників проти Російської Федерації і міжнародні норми проти хімічної зброї", - наголосив Менендез.

Як повідомляв УНІАН, у США ще у листопаді 2018 року заявили про намір запровадити другий етап санкцій проти Росії через отруєння Скрипалів.

27 серпня 2018 року набули чинності санкції Сполучених Штатів проти Росії, запроваджені через отруєння Скрипалів. Обмежувальні заходи умовно назвали першим етапом санкцій. Санкції передбачають припинення зовнішньої допомоги Росії, за винятком екстреної гуманітарної допомоги, поставок продовольства і продуктів сільського господарства. Крім того, санкції передбачають припинення продажу зброї і будь-яких товарів оборонного призначення, оборонних послуг, проектних і будівельних послуг. При цьому США в інтересах національної безпеки не обмежуватимуть співпрацю в космічній сфері.