14 лютого до Углєва додому прийшли троє співробітників поліції / фото BBC

Вчений Володимир Углєв, відомий як один з розробників групи нервово-паралітичних речовин "Новачок", повідомив, що до нього додому прийшли з перевіркою працівники поліції, після того, як невідомі почали розклеювати в місті листівки з фотографією і звинуваченнями в педофілії.

Про це Углєв розповів BBC.

Після отруєння у Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки Углєв дав кілька інтерв'ю російським і західним ЗМІ, розповівши про особливості дії розробленої за його участю отруйної речовини.

Відео дня

Углєв, який проживає в Анапі, розповів, що в четвер, 14 лютого, виявив кілька листівок наклепницького змісту.

Читайте також"Новачок" включати в список заборонених речовин

«Перше оголошення я зняв і зім'яв з дверей офісу, де я працюю. Друге, з того ж будинку... Третє зняв біля нашого магазину, не знаю, скільки їх ще", - розповів він.

На листівках надрукована фотографія хіміка, його ім'я, прізвище та по батькові, дата народження і точна адреса. Крім того, на них Углєва ("дядю Вову") звинувачують в тому, що він нібито "знайомиться з дітьми біля шкіл, дарує іграшки", а потім "пише їм "вКонтакте", просить надсилати відверті фото". Оголошення закликає "знати педофіла в обличчя".

В той же день, за його словами, до нього додому прийшли троє співробітників поліції, один з яких був з "відділу сексзлочинів проти малолітніх", пояснивши візит зверненнями громадян. Поліцейські оглянули його ноутбук і планшет "на предмет наявності фото з малолітніми" і зробили фотографії його квартири. Понятих під час перевірки не було, зауважив хімік.

Читайте такожГРУ отруїло "Новачком" постачальника зброї в Україну - Bellingcat

Углєв також повідомив, що в п'ятницю, 15 лютого, він побував у відділенні поліції, де у нього взяли відбитки пальців і задавали питання загального характеру.

У Слідчому комітеті повідомили, що матеріалів, пов'язаних з Углєвим, до відомства не надходило. У відділі МВС по Анапі не стали заперечувати факт перевірки в Углєва, але відмовилися повідомити деталі і запропонували звертатися в управління МВС по Краснодарському краю.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2018 року Углєв повідомляв, що неподалік від будинку його збила машина. Хімік зазначав, що за кермом автомобіля перебував 70-річний мешканець того ж селища, який пояснив наїзд тим, що задумався.