Ілюстрація / REUTERS

Чому президент США Дональд Трамп так любить чоловіків-поганців? Один з них, - назвемо його Чен Ином, щоб не порушувати його приватність – ув’язнює, катує і вбиває людей без суду і слідства.

Він заморив голодом мільйони і, вочевидь, наказав убити свого зведеного брата. Він не гребує дітовбивством і страчує людей за те, що вони спали під час патріотичних демонстрацій. Але Трамп вважає Чен Ина неймовірно привабливим. Про це пише Washington Post перед зустріччю президента США з диктатором КНДР.

Читайте такожDie Welt: Кім Чен Ин на бронепоїзді грається в Сталіна

Відео дня

«Він пише мені такі красиві листи. Ми закохані», - якось сказав американський президент. Він називає північнокорейського диктатора «розумним», «шляхетним», «відкритим», «смішним» і просто в захваті від його «великої особистості».

Є ще один чоловік на ім’я Пол. Його звинуватили у шахрайстві. І прокурори кажуть, що у нього спостерігається «сильна схильність скоювати злочини і повністю відсутня совість». Його визнали винним у податковому шахрайстві і відмиванні грошей. Але Трамп у захваті і від Пола.

«Це мужній чоловік, достойний поваги!» - говорив американський президент. Він називав Пола «хорошим» навіть тоді, коли його злочини були доведені.

Є ще Майкл, якого теж визнали винним у податковому і банківському шахрайстві, а також порушенні правил фінансування виборчого законодавства і брехні Конгресу. Але Трамп, не знаючи, що Майкл скоро його зрадить, накинувся на тих, хто намагається знищити Майкла і «його стосунки зі мною».

Нарешті, є ще чоловік на ім’я Цзиньпін, який тримає мільйон людей в концтаборах і чия диктатура краде технології у країни, яку очолює Трамп. Але американський президент при цьому каже Цзиньпіну: «Мої почуття до тебе надзвичайно теплі. Між нами є сильна хімія».

Читайте такожТрамп більше тисячі разів критикував «російську справу» - NYT

Щоб зрозуміти, чому Трамп у захваті від стількох чоловіків-поганців, напевне, варто прислухатися до його слів – це «хімія». Психологи дослідили, що деякі жінки схильні любити тип чоловіків з так званою «темною трійцею» в характері, яка об’єднує нарцисизм, психопатію і макіавеллізм. Такі кавалери більш рішуче починають відносини і маніпулюють своїми пасіями. Спочатку вони користуються великим успіхом у жінок, але згодом стають жорстокими і невірними.

Чому президент США «закохується» в жорстоких лідерів, лишається недослідженим. Але можна провести певну аналогію і дати відповідь на це питання. Якось американський дипломат Генрі Кіссінджер назвав владу найбільшим афродизіаком.  В такому разі абсолютна влада повинна взагалі приголомшувати.

Психолог Грегорі Картер з британського Університету святого Іоанна, який досліджує «темну тріаду» спробував пояснити, чому автократи з сумнівною мораллю можуть бути привабливими для інших лідерів.

«Вони використовують м’які тактики: компліменти, шарм, вихваляння. А також жорсткі тактики, до яких відносяться залякування і погрози. Вони взаємозамінні залежно від того, що може принести кращий результат», - пояснив Картер.

І це основа. Видання пише, що коли два лідери з «темною тріадою» зустрічаються, «іскри так і летять».

«Психопатичні люди притягують інших з таким же характером. Особи з таким характером зустрічаються відносно рідко. Тому той, хто поборов усі перешкоди і став успішним психопатом, стає бажаним в певному розумінні для інших психопатів. Адже це стає доказом, що брехливий, бездушний, маніпулятивний і жорстокий погляд на світ насправді виправданий», - сказав Картер.

Читайте також"Вірю Путіну": Трамп не взяв до уваги дані американської розвідки про ракети КНДР

Видання зауважує, що за визначенням експерта Трамп не обов’язково відноситься до людей з «темною тріадою». І це добре. Тому що відносини між двома людьми з таким характером зазвичай короткі і «вибухонебезпечні» навіть у випадках, коли у них під рукою немає ядерної зброї.

Але Трамп точно у захваті від поганих чоловіків. Він говорив про «чудову хімію» не лише у стосунках з китайським лідером Си Цзиньпіном, а й з президентом Єгипту Абделем Фатахом аль-Сісі. Він хвалися «позитивною хімією» і у стосунках з автократом Росії Володимиром Путіним. А у внутрішній політиці американський президент просто оточив себе поганцями. Шестеро його соратників були обвинуваченні в ході розслідування спеціального представника Департаменту юстиції США. А ще чотирьох членів адміністрації звільнили з посад за сумнівні операції з грошима.

На даний момент ніхто так не зачаровує Трампа, як диктатор КНДР Кім Чен Ин. Перед вильотом у В’єтнам на зустріч з ним американський президент сказав, що у Кіма «ніколи не було таких стосунків». Тепер американський президент говорить, що не буде «підганяти» Північну Корею з демонтажем ядерної зброї. Держсекретарю Майку Помпео доведеться добре попрацювати в Ханої, щоб не дозволити президенту скасувати санкції проти Пхеньяна без отримання чогось за це. Нерозумні поступки – це той ризик, який виникає у стосунках з чоловіком «темної тріади». «Так багато любові!» - написав Трамп на Twitter після приземлення у В’єтнамі. Навіть його сторінка в соціальній мережі викриває його трепет.