Пол Манафорт / REUTERS

Прокурори штату Нью-Йорк зібрали кримінальну справу проти Пола Манафорта, яку вони можуть подати швидко, якщо колишній голова кампанії Дональда Трампа отримає президентське помилування.

Прокурор округу Нью-Йорк Сайрус Ванс-молодший готовий подати низку податкових та інших звинувачень проти Манафорта, повідомляє УП з посиланням на Bloomberg.

На думку двох джерел агентства, це розглядається як страхування, якщо президент США помилує колишнього помічника.

Відео дня

Раніше Трамп неодноразово скаржився щодо ставлення до Манафорта з боку спецпрокурора США Роберта Мюллера. У листопаді минулого року він часто говорив про "силу помилування", якою він би міг скористатися стосовно себе та своїх політичних союзників.

Представник офісу прокурора Ванса відмовився коментувати, так само як і Джейсон Малоні, представник Mанафорта. Білий дім не відповів на прохання про коментар.

Читайте такожWashington Post: Манафорт вів справи в Україні навіть з в’язниці

Як повідомляв УНІАН, справа Пола Манафорта є частиною розслідування спецпрокурора Департаменту юстиції США Роберта Мюллера про можливе втручання Росії у президентські вибори 2016 року на користь чинного глави Білого дому Трампа.

За інформацією ЗМІ, отриманою з подання адвокатів Манафорта, Мюллер звинувачує його в передачі даних опитувань громадської думки під час президентської кампанії 2016 року його бізнес-партнеру Костянтину Килимнику, якого підозрюють у зв'язках із російською розвідкою. У документі також йдеться про те, що Манафорт та Килимник обговорювали "мирний план для України" під час зустрічі у 2016 році.

Манафорту пред'явлено звинувачення у відмиванні коштів, отриманих в Україні. Його також звинувачують у тому, що він не зареєструвався як іноземний агент, хоча займався лобіюванням інтересів у США прокремлівського уряду України часів екс-президента Віктора Януковича.

У звинуваченні Федеральної колегії присяжних, спрямованому до окружного суду у Вашингтоні, зазначається, що Манафорт і його колишній бізнес-партнер Рік Гейтс за співпрацю з оточенням Януковича отримали десятки мільйонів доларів. Зокрема, у 2006-2015 роках вони виступали як незареєстровані агенти уряду України, Партії регіонів та «Опозиційного блоку».

За останніми даними, Манафорт отримав від українських політиків 31 млн доларів за надання політичних консультацій лише у 2012 році.

Манафорт та Гейтс перевели мільйони доларів отриманих виплат іноземним компаніям та на банківські рахунки, які були відкриті ними та їхніми спільниками у низці країн, і зокрема, на Кіпрі, Сент-Вінсенті, Гренадинах та Сейшелах. Вони приховали існування іноземних компаній та банківських рахунків, постійно хибно повідомляючи у власних податкових документах, що вони не мають іноземних банківських рахунків.