Ілюстрація / REUTERS

НАТО спростувало заяву Росії про те, що альянс і Москва повністю припинили співпрацю.

Про це йдеться в заяві прес-секретаря НАТО Оани Лунгеску, передає dw.com.

"Позиція НАТО не змінилася. Щодо Росії Північноатлантичний альянс дотримується двовекторного підходу: потужне стримування й оборона при збереженні серйозного діалогу", - зазначає Лунгеску.

Відео дня

Напередодні заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко заявив, що Росія і НАТО повністю припинили співпрацю по цивільній та військовій лінії. "НАТО саме відмовилося від позитивного порядку денного у відносинах з Росією. Його не існує. І поки немає ознак того, що в НАТО знають, як виходити з цього глухого кута", - сказав російський дипломат.

У відповідь на це Оана Лунгеску зазначила, що в березні 2014 року НАТО у зв'язку з "агресивними діями Росії проти України, повністю призупинила практичне співробітництво з Росією, зберігши при цьому канали для військового і політичного діалогу", і ситуація відтоді не змінилася.

Читайте такожThe Times: НАТО зробив стратегічну помилку, не давши Україні членство ще у 2008 році

Представник альянсу нагадала, що на саміті в Брюсселі у липні 2018 року члени НАТО виключили можливість повернення до "бізнесу" до тих пір, поки в поведінці Росії не відбудеться "явних, конструктивних змін, які продемонструють дотримання Москвою міжнародного права і її міжнародних зобов'язань".

"НАТО готове до діалогу з Росією в цілях ясного позначення наших позицій, зниження ризиків і посилення прозорості", - сказала Лунгеску, зазначивши, що альянс продовжує діалог з Росією на різних рівнях. Як приклад вона привела зустрічі Ради НАТО-Росія, остання з яких відбулася в січні, а також зустрічі генсека НАТО Єнса Столтенберга з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, остання з яких відбулася в березні 2019 року в Мюнхені.

"Заступник генерального секретаря НАТО продовжує регулярний діалог з російськими дипломатами. Ми також зберігаємо військові канали зв'язку. Голова військового комітету НАТО і верховний командувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі підтримують прямі контакти з начальником генерального штабу збройних сил РФ. Приміром, генерал Скапарротті в грудні зустрічався з генералом Герасімовим", - нагадала Оана Лунгеску.