Джуліан Ассанж / REUTERS

Сполучені Штати Америки висунули нові обвинувачення проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Його звинувачують за 17 пунктами у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з екс-аналітиком армії Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації, передає Радіо Свобода.

Досі Вашингтон збирався судити Ассанжа тільки за змову з Меннінг для отримання доступу до комп’ютерної мережі Пентагону в рамках розголошення WikiLeaks секретної інформації щодо воєн в Афганістані й Іраку, пише агенція Reuters.

Відео дня

Читайте такожАссанж виступає проти своєї екстрадиції до США

Нові звинувачення можуть привести до більш суворого покарання в разі екстрадиції Ассанжа з Великої Британії до США.

Нагадаємо, 1 травня суд в Лондоні засудив Ассанжа до 50 тижнів ув’язнення за дії, вчинені ним у 2012 році. Тоді засновник WikiLeaks не з’явився на засідання суду щодо його екстрадиції до Швеції і сховався від правосуддя в посольстві Еквадору. Тепер йому загрожує звинувачення у федеральній змові в США у справі про один з найбільших витоків інформації, що становлять державну таємницю.

Ассанж жив у посольстві Еквадору в Лондоні вже близько 7 років. Влада Еквадору надала Ассанжу притулок, коли той намагався уникнути екстрадиції до Швеції через розслідування звинувачень у зґвалтуваннях та сексуальних домаганнях.