Ілюстрація / REUTERS

Влада Ірану несе відповідальність за інцидент в Оманській затоці.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео, передає Reuters.

«Уряд Сполучених Штатів вважає, що Ісламська Республіка Іран відповідальна за сьогоднішні напади на два танкери в Оманській затоці», — уточнив він. За його словами, у Вашингтоні прийшли до такого висновку на підставі «даних розвідки, використаної зброї, рівня підготовки», а також виходячи з недавніх аналогічних атак.

Відео дня

Глава американської дипломатії додав, що доручив постпредові США в ООН Джонатану Коену підняти це питання на засіданні Ради Безпеки Всесвітньої організації.

Читайте такожВ Оманській затоці скоєно напад на два танкери

При цьому Помпео зазначив, що політика США стосовно Тегерана залишається незмінною. За його словами, Вашингтон бажає переговорів з Ісламською Республікою для досягнення всеосяжного угоди. Для цього «Сполучені Штати мають намір використовувати політику економічного і дипломатичного тиску, однак готові при необхідності захищатися із застосуванням сили».

Одночасно з цим президент США Дональд Трамп заявив у своєму Twitter, що ні Іран, ні США поки не готові до укладення нової угоди. «Особисто мені здається, що занадто рано навіть думати про це», — написав він.

Раніше в четвер вранці стало відомо, що в іранських водах Оманської затоки були атаковані два нафтові танкери. Front Altair виконував замовлення для тайванської держкомпанії CPC Corp і перевозив 75 тисяч тонн нафти.

Другий постраждалий танкер належить японській компанії Kokuka Courageous. Він перевозив метанол.