Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв «зважену оборонну відповідь», якщо Росія не повернеться до виконання Угоди про ліквідацію ракет малої й середньої дальності до другого серпня.

«Нам потрібно готуватися до світу, де буде більше російських ракет», - сказав він в інтерв’ю BBC.

Документ, який США і СРСР підписали в 1987 році, заборонив ядерні ракети малої й середньої дальності. Американський президент Дональд Трамп призупинив виконання зобов’язань згідно з ним, звинувативши Росію у порушенні умов. Москва ж все заперечує, але призупинила виконання своєї частини угоди й оголосила про намір збудувати нові системи озброєння.

Відео дня

Читайте такожУ Трампа готують нову ядерну угоду за участю Китаю та Росії - ЗМІ

В інтерв’ю BBC Столтенберг розповів, що російські ракети точно порушують угоду і здатні нести ядерні боєголовки. Вони мобільні, їх важко виявити. І вони здатні вдарити по європейським містам за лічені хвилини.

«Це серйозно. Угода про ліквідацію ракет малої й середньої дальності була наріжним каменем у контролі озброєнь впродовж десятиліть. І тепер ми бачимо її занепад», - сказав Генеральний секретар НАТО.

Він пояснив, що пріоритетом було повернути Росію до виконання домовленостей. Але немає жодних ознак, що Москва на це погодиться.

Читайте такожReuters: У Путіна «кишка тонка» для участі у гонці ядерних озброєнь зі США

«Тому нам потрібно готуватися до світу, в якому не буде угоди, але буде більше російських ракет», - додав він.

Видання пише, що НАТО не планує розгортати свої ракети в Європі у відповідь на поведінку Росії. Однак, Столтенберг пообіцяв, що відповідь буде «зважена й оборонна». Зокрема, неядерні системи ППО і протиракетної оборони, нові навчання і підвищення боєготовності сил, а також нові ініціативи у сфері контролю озброєнь можуть стати частиною цієї відповіді альянсу. Втім, будь-які остаточні рішення будуть ухвалюватися після другого серпня.