Франція знайшла давно втрачену субмарину класу "Дафне" / Wikipedia.org

Військово-морські сили Франції виявили в Середземному морі субмарину, яка зникла безвісти 51 рік тому. На її борту було 52 моряки. Всі ці роки La Minerve не могли знайти. Однак, судно весь цей час лежало на дні поблизу порту Тулон.

«Це успіх, полегшення і технічний подвиг. Думками з сім’ями, які чекали так довго на цей момент», - цитує The Guardian слова міністра оборони Франції Флоренс Парлі.

Читайте такожНорвегія виявила витік радіації із затонулої субмарини часів СРСР (відео)

Відео дня

Судно La Minerve брало участь у військових навчаннях у січні 1968 року, коли несподівано зникло. Численні пошукові операції не виявили його аж до тепер. Під тиском родичів членів екіпажу нові пошуки були розпочаті цього року із застосуванням найновішого обладнання. Дані з часів катастрофи теж були переглянуті. Зокрема, експерти розглянули звіти про сейсмічну активність, які вказали на те, що субмарина могла вибухнути, коли впала на дно моря.

Читайте такожHandelsblatt: Пожежа на субмарині «Лошарик» стала гірким дежавю для Путіна

Неназваний офіцер ВМС Франції розповів, що субмарину, зниклу півстоліття тому, знайшов човен, який належав приватній компанії Ocean Infinity зі США. Як стало відомо, французький підводний човен лежав на глибині 2370 метрів за 45 кілометрів від Торуна, де розташована військово-морська база Франції.

Причини катастрофи на субмарині, яка затонула всього за чотири хвилини, так і не були встановлені. Родичі загиблих моряків сподіваються, що після виявлення La Minerve нарешті буде з’ясована правда.