Внаслідок серії терактів загинули 2977 осіб / фото ukrainianwall.com

18 років тому, 11 вересня 2001 року, в США відбулися теракти, які назавжди змінили життя мільйонів людей.

Історія терактів 11 вересня

11 вересня 2001 року в США відбулася серія найстрашніших терактів в історії. Цього дня 18 років тому 19 бойовиків "Аль-Каїди" захопили чотири пасажирські літаки. Два з них вони направили в хмарочоси Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, ще один літак влетів в будівлю Пентагону. Четвертий літак розбився в Пенсильванії.

Внаслідок серії терактів загинули 2977 осіб (не беручи до уваги терористів). Серед них пасажири і члени екіпажу захоплених літаків, люди, що перебували у зруйнованих будівлях або поблизу них, а також понад 400 співробітників рятувальних служб. Ще шість тисяч осіб були поранені.

фото УНІАН

Розслідування терактів 11 вересня

«Національна комісія з терористичних атак проти Сполучених Штатів» була сформована наприкінці 2002 року для підготовки повного і детального звіту про теракти 11 вересня. 22 липня 2004 року Комісія 9/11 випустила «Звіт комісії з 9/11».

Частина цього звіту обсягом 28 сторінок була засекречена президентом США Джорджем Бушем-молодшим. Адвокати людей, постраждалих у терактах, які вели судові процеси проти Саудівської Аравії, закликали президента США Барака Обаму розсекретити цю частину доповіді.

У 2016 році Конгрес США зняв гриф "цілком таємно" з останніх 28 сторінок парламентського розслідування теракту 11 вересня 2001 року. Всупереч чуткам, в них не міститься інформації, що дозволяє звинуватити владу Саудівської Аравії в причетності до злочину.

Провину за організацію нападу поклали на Осаму бен Ладена.

joinfo.ua

Осама бен Ладен - організатор терактів

Спочатку емір «Аль-Каїди» заперечував свою причетність до подій 11 вересня, проте у 2004 році публічно підтвердив участь «Аль-Каїди» в організації терористичних атак 2001 року, а також заявив, що мав до цього пряме відношення.

2 травня 2011 року Осама бен Ладен був знищений американським спецназом у своєму будинку, що розташовувався в 1,3 км від будівлі Пакистанської військової академії. Операція, яка отримала назву «Спис Нептуна», була здійснена за наказом екс-президента Барака Обами.

Фото : zgreatdebate.com

Моторошні факти про теракти 11 вересня

- Вежі Всесвітнього торгового центру вже піддавалися терактам. Так, 26 лютого 1993 року в будівлю Всесвітнього торгового центру врізалася машина з вибухівкою, спровокувавши потужну вибухову хвилю. Жертвами події стали шестеро людей, а ще 50 тисяч співробітників і відвідувачів відчували труднощі через брак кисню у приміщенні.

- Пожежа на місці руїн Всесвітнього торгового центру тривала 99 днів, а робота з очищення території зайняла 261 день. Весь цей час десятки тисяч людей займалися вивезенням сміття.

- Наймолодшою жертвою терактів стала дворічна Крістін Хенсон, яка летіла з батьками в Діснейленд.

- Понад три тисячі дітей 11 вересня залишилися без одного або двох батьків. В цей період з дітьми працювала рекордна кількість психологів.

- 70% американців впали в депресію після терористичної атаки на ВТЦ. Понад 33 тисячам жителів Нью-Йорка поставили діагноз посттравматичний стресовий розлад.

- Особи всіх терористів встановили. З'ясувалося, що вони легально перебували в Америці, а багато з них пройшли навчання в льотних школах США.

wikipedia

Конспірологічні теорії терактів 11 вересня

- За чотири роки до теракту Федеральне агентство з управління в надзвичайних ситуаціях (FEMA) випустило книгу "Екстрена відповідь тероризму". На обкладинці було фото північної вежі під оптичним прицілом. Саме в те місце врізався перший літак під керуванням терористів.

- У назві New York City 11 букв, як і у слові Afghanistan.

- В одному із захоплених літаків перебувало 92 пасажири (9+2=11), а на борту іншого - 65 пасажирів (6+5=11).

- Терористи влаштували напад в Нью-Йорку 11 вересня, або 11.09 (1+1+9=11).

- В імені Ramsin Yuseb (виконавця теракту в баштах-близнюках в 1993 році) налічується 11 літер, також як і в імені Джордж Буш (George W Bush).

- Любителі конспірологічних теорій дотримуються думки, що члени "Аль-Каїди" не захоплювали літаки. На їхню думку, атака на Манхеттені була спланована владою США, щоб пізніше пояснити військове втручання в Ірак і Афганістан.

- У кінці червня 2001 року вежі-близнюки на 99 років взяв в оренду за 3,2 мільярда доларів підприємець Ларрі Сільверстайн. У день трагедії він перебував в одній з веж, проте пішов до теракту на прийом до дерматолога. Про запис до лікаря йому нагадала дружина.

wikimedia commons

Фільми про теракти 11 вересня

Фаренгейт 9/11 (2004)

Найскандальніший фільм про теракт 11 вересня, отримав «Пальмову гілку» Каннського фестивалю 2004 року. У стрічці режисер Майкл Мур фактично прямим текстом звинувачує у причетності до терористичного акту уряд США і зокрема Джорджа Буша.

Вежі-близнюки (2006)

Картина володаря трьох «Оскарів» Олівера Стоуна про героїв-поліцейських, які вирушили на місце трагедії одразу після початку хаосу біля веж-близнюків.

9/11 (2017)

Фільм знятий за мотивами п'єси Патріка Карсона «Ліфт». Режисер Мартін Гігі спробував уявити, що відбувалося всередині Північної вежі ВТЦ, а саме: в зупиненому ліфті з п'ятьма людьми.