Російські найманці допомагають повалити уряд в Лівії / rossaprimavera.ru

Приватна армія, пов’язана з президентом Росії Володимиром Путіним, почала брати участь у боях на передовій війни у Лівії. Це нова спроба Кремля проектувати російську владу після вторгнення в Сирію, яке радикально змінило ситуацію.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що понад 100 найманців з групи «Вагнер», яку контролює «особистий кухар Путіна» Євгеній Пригожин, прибули на лівійську базу на передовій в перший тиждень вересня. Вони будуть підтримувати східного воєначальника Халіфа Хафтара у його наступі на столицю країни місто Триполі. Про це виданню повідомили лівійські й західні чиновники.

Читайте такожРада безпеки ООН зібралася на консультації через авіаудар у Лівії

Відео дня

Командир російських найманців також підтвердив, що «Вагнер» воює у Лівії. Частина російських бійців загинули під час операцій в африканській країні. Прибуття найманців «Вагнера» у Лівію цього місяця збіглося з посиленням ударів авіації на підтримку сил Хафтара, який намагається закріпити бойові успіхи до того, як пройде міжнародна мирна конференція, запланована на наступний місяць. Його війська застрягли на околицях Триполі з початку квітня.

Читайте такожЗМІ розкрили подробиці військової присутності Росії в Лівії

Росія дистанціюється від визнаного ООН уряду в Триполі. Вона розраховує, що Хафтар зараз зможе пробитися в столицю після низки поразок у спробах це зробити. Про це Bloomberg сказало джерело, наближене до уряду в Москві. У Росії хочуть, щоб у сина колишнього диктатора Лівії Муаммара Каддафі була певна роль у владній структурі країни. Хоча новим лівійським лідером його не бачать.