Ілюстрація / REUTERS

У Швейцарії в неділю відбулися вибори у велику палату парламенту - Національна рада.

Перемогу здобула консервативна Швейцарська народна партія (SVP), але історично високий результат продемонстрували "зелені" партії, повідомляє lb.ua із посиланням на swissinfo.ch.

SVP заручилася підтримкою 25,8% виборців, але порівняно з попередніми виборами втратить 11 мандатів, тепер у неї тільки 54 крісла в 200-місній Національній раді.

Відео дня

Друге місце - у соціалістів (SP), яких підтримали 16,6% (38 мандатів, на п'ять менше порівняно з попереднім скликанням).

Третє місце посіла правоцентристська партія лібералів (FDP) з 15,3% голосів (29 мандатів, на чотири менше порівняно з попереднім скликанням).

Читайте такожКуба обрала президента

Водночас партія "Зелених" набрала 13,0%, забезпечивши собі плюс 17 мандатів. Усього в неї буде 28 місць. "Зелені" вперше у своїй історії випередила Демократичну християнську партію (CVP), за яку проголосували 11,4% виборців.

7,9% голосів отримують "Зелені ліберали" (GLP), 2,4% - Бюргерсько-демократична партія (BDP).

За традицією сім місць у федеральному уряді Швейцарії ділили між собою народники, соціалісти, ліберали і християнські демократи за принципом "перші три за числом голосів партії мають право провести до Федеральної ради по два міністри, а четверта за часткою виборців - одного". У теорії, тепер це "одне місце" може піти "зеленим".

Остаточні результати федеральних виборів у Швейцарії стануть відомі тільки 17 листопада, коли будуть обрані члени Ради кантонів (мала палата обирається за мажоритарним принципом).

Раніше УНІАН повідомляв, що за результатами парламентських виборів у Польщі правляча партія "Право і справедливість" отримала більшість у Сеймі. Її підтримали 43,59% виборців, таким чином партія отримає 235 депутатських мандатів.