Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримала двох чоловіків, підозрюваних у підготовці терактів із застосуванням вибухових речовин.

Про це повідомив у середу, 13 листопада, представник міністерства, яке координує роботу спецслужб, передає Deutsche Welle.

Польських праворадикалів підозрюють у тому, що вони готували теракти, орієнтуючись на масові бійні, які влаштували Андерс Брейвік у Норвегії і Брентон Таррант в новозеландській мечеті.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Терорист в Новій Зеландії був одержимий минулим, якого ніколи не було

За словами представника польського міністерства, затримання відбулися 10 листопада у Варшаві та Щецині. Під час обшуку у квартирах підозрюваних виявлені хімікати для виробництва вибухівки, вогнепальна зброя, отруйні речовини та наркотики.

Крім того, затриманих підозрюють у нелегальному зберіганні зброї і закликах до знищення етнічних і релігійних груп.

Як повідомляв УНІАН, Андерс Брейвік 22 липня 2011 року скоїв два теракти: вибух в урядовому кварталі в Осло і напад на молодіжний табір правлячої Норвезької робочої партії на острові Утойя. В результаті загинули 77 осіб. Суд засудив Брейвіка до 21 року в'язниці - це максимальне покарання, передбачене місцевим законодавством. Він утримується в одиночній камері. Перебуваючи у в'язниці, Брейвік кілька разів скаржився на умови утримання. Наприклад, у червні 2015 він заявив, що тюремна влада перехоплює його листи, адресовані ЗМІ.

15 березня 2019 року внаслідок збройного нападу на дві мечеті під час п'ятничної молитви в новозеландському місті Крайстчерч загинула 51 людина, не менше 39 отримали поранення. Цей напад став найбільшим за кількістю жертв в історії країни. Відповідальність за стрілянину взяв на себе 28-річний громадянин Австралії Брентон Таррант, який прибув у Нову Зеландію для здійснення цього нападу. Стрілець оприлюднив свій «маніфест» на понад 80 сторінок, де намагався пояснити мотиви нападу. Документ містить расистські, анти-імігрантські і антимусульманські формулювання. У Новій Зеландії його поширення є незаконним.