Письменник помер у віці 85 років / фото з сімейного архіву

У понеділок, 25 листопада, в Єрусалимі на 86-му році життя помер радянський письменник, дисидент і журналіст Михайло Хейфец.

Про це повідомляє «9 Канал».

За словами доньки Наталії, у нього були хронічні захворювання нирок і серця. Письменник помер у віці 85 років.

Відео дня

Хейфец народився 18 січня 1934 року в Ленінграді, закінчив літературний факультет Педагогічного інституту імені Герцена.

Читайте такожПомерла зірка фільму "Золоте теля" Віктор Семенов

Він був близьким другом відомих поетів Йосипа Бродського, Льва Лосєва та багатьох інших літераторів 60-70-х років.

У 1974 році співробітники КДБ вилучили у Хейфеца написану ним передмову до п'ятитомника Йосипа Бродського, який збирався випускати "самвидавом" Володимир Марамзін. Через це він був засуджений до чотирьох років позбавлення волі та двох років заслання.

Крім передмови, Хейфецу поставили в провину виготовлення і зберігання двох примірників статті Андрія Амальріка "Чи проіснує Радянський Союз до 1984 року". В число свідків у його справі входив письменник Борис Стругацький.

Будучи ув'язненим, Хейфец випустив в Парижі три книги публіцистики, документальної прози та інтерв'ю. У 1980 році він вийшов на свободу і поїхав в Ізраїль.

Серед найвідоміших книг письменника - «Врятувати камер-юнкера Пушкіна», «Ханна Арендт судить ХХ століття», «Секретар таємної поліції» і «Книга щасливої людини».

Як повідомляв УНІАН, у Великобританії у віці 76 років помер радянський дисидент і письменник Володимир Буковський.