Борис Джонсон / фото REUTERS

Британські консерватори на чолі з Борисом Джонсоном здобули переконливу перемогу на дострокових виборах у Палату громад.

Прем'єр-міністр пообіцяв вивести Британії з Євросоюзу до 31 січня, пише Страна.uа з посиланням на Rfi.

Консервативна партія отримує 364 місця в Палаті громад з 650. Це майже на 50 більше, ніж на попередніх виборах в 2017 році. Основні суперники консерваторів - лейбористи - зазнають поразки, отримуючи 203 мандата (майже на 60 менше у порівнянні з попереднім складом Палати громад).

Відео дня

Читайте такожПартія Джонсона отримує абсолютну більшість на виборах у парламент Британії

Торі не отримували настільки переконливої більшості в парламенті з часів Маргарет Тетчер. Борис Джонсон, заручившись підтримкою виборців, має намір ратифікувати угоду про Brexit і вивести країну з ЄС 31 січня 2020 року. Консерватори пообіцяли не продовжувати перехідний період.

У Брюсселі заявили про готовність обговорювати подальші відносини з Великобританією. Глава Євроради Шарль Мішель привітав Бориса Джонсона з перемогою на виборах. Він заявив, що очікує голосування за угодою про Brexit найближчим часом. Мішель додав, що ЄС готовий до переговорів про торговельну угоду з Великобританією. За його словами, в Євросоюзі будуть наполягати на тому, щоб новий договір гарантував "справедливі правила гри".

Вітання з перемогою Борису Джонсону направив президент США Дональд Трамп.

"Британія і Сполучені Штати тепер зможуть вільно укласти нову торговельну угоду після Brexit. Ця угода має потенціал стати набагато масштабніше і вигідніше, ніж будь-яка угода з ЄС", - написав Трамп у себе в Twitter.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що хоче зберегти "тісне партнерство" з Лондоном після Brexit, як в економічному, так і в політичному плані.

Після оголошення результатів виборів британський фунт зміцнився щодо долара і євро.