REUTERS

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликав американського лідера Дональда Трампа замінити іранську ядерну угоду його власним новим договором, щоб Ісламська Республіка не отримала ядерну зброю.

Про це пише REUTERS.

«Якщо ми збираємося позбутися її (угоди – УНІАН), то замінімо її на угоду Трампа», – сказав Джонсон, наголосивши, що «це був би чудовий варіант».

Відео дня

Читайте такожРоухані пообіцяв притягнути до відповідальності всіх причетних у збитті літака МАУ

«Президент Трамп, за його власними словами, чудовий перемовник. Давайте разом працювати щодо заміни ядерної угоди і замість цього ухвалимо угоду Трампа», – додав Джонсон в інтерв’ю BBC.

Зазначається, що у вівторок Франція, Великобританія та Німеччина запустять механізм врегулювання суперечок у рамках ядерної угоди на тлі відмови Тегерану від своїх обов’язків.

Процес в кінцевому підсумку може призвести до відновлення санкцій, що діяли раніше відповідно до резолюцій ООН. Але дипломати у розмові з агентством зазначили, що хочуть врегулювати розбіжності, а не відновити обмеження.

Як повідомлялося, у відповідь на вихід США з ядерної угоди з Іраном та відновлення чинності американських санкцій проти Тегерана, останній став оголошувати поетапні відмови від дотримання пунктів ядерної угоди. Інші підписанти цієї угоди з Іраном - Росія, Китай, Німеччина, Франція та Велика Британія - наголошували, що не мають наміру виходити з угоди.

Укладена за посередництва ЄС 2015 року ядерна угода з Іраном передбачає можливість використання Іраном ядерної енергетики в обмін на гарантії, що він не матиме ядерної зброї.

Також у поширеній заяві лідерів ФРН, Франції та Великої Британії вказуються на "дестабілізаційну роль Ірану, в тому числі Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) та загонів Аль-Кудс". Утім, три європейські країни висловили намір і надалі співпрацювати з Іраном з огляду на його визнання збиття літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".