У червні 2019 року ПАРЄ вирішила відновити права делегації РФ / фото Council of Europe/ Candice Imbert

У Парламентській асамблеї Ради Європи погодили попередній проект рішення щодо оскарження повноважень російської делегації через порушення росіянами зобов'язань перед Радою Європи.

За даними «Європейської правди», документ винесуть на голосування в залі в середу, 29 січня, пізно ввечері.

Читайте такожПАРЄ змінила свій графік заради російських делегатів, які вирішили покинути сесію достроково

Відео дня

Проект був підготовлений в моніторинговому комітеті одним з ключових лобістів Росії в ПАРЄ, нідерландським лівим депутатом Тіні Коксом. Депутат пропонує уникнути введення проти РФ будь-яких обмежень і стверджує, що Росія показала прогрес у виконанні вимог ПАРЄ.

Документ нагадує, що в червні 2019 року ПАРЄ вирішила відновити права російської делегації, "закликавши її до змістовного діалогу щодо виконання зобов'язань", і запланувала розгляд окремої доповіді про дії РФ. Підготовка цього документа ще триває, і "російська делегація повноцінно співпрацює з моніторинговим комітетом".

Тіні Кокс знайшов «прогрес у діях» Росії, нагадавши про обмін ув'язненими з Україною, а також поновлення платежів Росії до бюджету Ради Європи.

"Російська Федерація сплатила всі свої внески в бюджет Ради Європи... Поки не сплачені відсотки (за час затримки платежів), які є предметом спору в комітеті міністрів Ради Європи", - йдеться в проекті рішення ПАРЄ.

Документ вже пройшов попереднє схвалення в моніторинговому комітеті. Проте в ньому відсутні будь-які згадки про численні порушення прав людини з боку РФ.

Проте депутат пропонує затвердити повноваження делегації РФ без санкцій і обмежень.

Варто зазначити, що проект Коксу ще може бути змінений в пленарному залі, українська делегація планує подати ряд поправок до нього.

Як повідомляв УНІАН, у ПАРЄ з другої спроби обрали депутата Державної думи Російської Федерації Петра Толстого на посаду віце-президента Асамблеї.