Репортер в Ираке / REUTERS

Про це заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун з нагоди Міжнародного дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, повідомляє Центр новин ООН.

«Понад 700 журналістів загинули за останнє десятиліття: іншими словами, кожні п'ять днів один журналіст позбувся життя тільки за те, що він доводив до громадськості останні новини та інформацію», - зазначив генсек ООН.

Читайте такожНацполіція: розслідування вбивства Шеремета триває, у справі винесено більш як 97 судових рішень

Відео дня

Він наголосив, що багато журналістів гинуть у конфліктах, які вони так безстрашно висвітлюють. Разом з тим дуже багатьох змушують замовкнути з допомогою насильства і в мирних умовах. «Розкривається лише сім відсотків таких злочинів ...», - додав Пан Гі Мун. За його словами, безкарність посилює страх серед журналістів і дозволяє урядам безперешкодно застосовувати цензуру.

«Ми повинні докладати більше зусиль для того, щоб протистояти цій тенденції і гарантувати свободу діяльності засобів масової інформації. Не можна допускати, щоб журналісти були змушені займатися самоцензурою, побоюючись за своє життя», - заявив генсек ООН. Він також закликав покінчити з безкарністю та гарантувати журналістам право говорити правду можновладцям.