Ілюстрація /REUTERS

У Литві Вільнюський окружний суд засудив росіянина Миколи Філіпченка до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві, пише Російська служба BBC.

Влада Литви стверджує, що Філіпченко був чинним співробітником російських спецслужб.

Читайте такожУ Литві засудили двох російських шпигунів

Відео дня

Видання зазначає, що згідно із даними департаменту держбезпеки Литви, це перший випадок, коли в країні за звинуваченням у шпигунстві було затримано співробітника ФСБ.

У матеріалах справи йдеться, що Філіпченко намагався завербувати службовців департаменту держбезпеки країни, щоб ті встановили прослуховуючі пристрої в резиденції і робочому кабінеті президента республіки Далі Грібаускайте. Литовські правоохоронці також повідомляють, що Філіпченко використовував підроблені документи і неодноразово нелегально перетинав кордон країни.

Суддя повідомила, що Філіпченко відмовився давати свідчення у справі.

Як повідомляв УНІАН раніше, в Естонії Харюський повітовий суд засудив до п'яти років тюрми 30-річного громадянина Росії Артьома Зінченка за незаконну співпрацю з військовою розвідкою РФ. Зінченка завербували в Головному розвідуправлінні РФ у 2009 році. З 2013 року аж до затримання він активно брав участь в оперативно-тактичній роботі, спрямованій проти безпеки Естонії.