Стіва Беннона заарештували / фото REUTERS

20 серпня колишнього радника президента США Дональда Трампа Стіва Беннона заарештували: його та ще трьох осіб звинувачують у розкраданні коштів проекту з будівництва стіни на кордоні з Мексикою. 

Про це повідомляє Громадське з посиланням на прес-службу Міністерства юстиції США.

Беннон, а також ще троє американців організували кампанію «Ми будуємо стіну», яка мала зібрати кошти на будівництво стіни на кордоні США й Мексики. Це було однією з передвиборчих обіцянок Дональда Трампа — начебто для боротьби з нелегальною міграцією.

Відео дня

Читайте такожОхорона вивела Трампа з прес-конференції, коли та ледве почалася

За даними прокуратури, Беннон зі спільниками «обманули сотні тисяч донорів, нагрівши руки на їхній зацікавленості у фінансуванні прикордонної стіни». Кампанія зібрала понад 25 мільйонів доларів, із яких щонайменше один мільйон Беннон використав для особистих витрат.

Чотирьом фігурантам пред’явили обвинувачення у змові із шахрайською метою й відмиванні коштів. Їх уже арештували, вони найближчим часом мають постати перед судом Максимальне покарання, яке загрожує фігурантам, — до 20 років позбавлення волі.

Стіна на кордоні США та Мексики

«Стіна Трампа», як її ще називають, була однією з передвиборчих обіцянок тоді ще кандидата в президенти, а нині — президента США. Так він пропонував боротися з нелегальною міграцією з Мексики.

Для будівництва стіни Трамп підписав указ про надзвичайний стан — оскільки взагалі розподіл федеральних коштів є прерогативою парламенту США (Конгресу), а не президента. Утім тоді цей указ парламентарі оскаржили, і, зрештою, гроші на стіну виділили з бюджету Міністерства оборони США.

Станом на серпень 2020 року на кордоні США й Мексики звели близько 450 кілометрів «стіни Трампа».