У Мінську зібрався найбільш чисельний мітинг за всю історію Білорусі / Фото Радіо Свобода

Мітинг, який сьогодні, 16 серпня, проходить в столиці Білорусі зібрав близько 200 тисяч осіб.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Читайте такожУ НАТО відповіли на заяву Лукашенка про "нарощування сил" біля Білорусі

Відео дня

Близько 6 години вечора протестувальники рушили від стели в бік проспекту Незалежності та Будинку уряду. Проспект Переможців повністю закрили для руху транспорту, люди йдуть по всій проїжджій частині.

Учасники акції розгорнули 100-метровий біло-червоно-білий прапор.

На площі Свободи людей вітали передзвоном дзвонів одразу два собори - православний та католицький.

Люди вимагають відставки президента Білорусі Лукашенка / Фото "Економічна правда"

Як повідомляє News.tut.by, за офіційними оцінками, в центрі Мінська на площі Незалежності зібралося 70 тисяч людей.

Біля стели «Мінськ - місто-герой» на проспекті Переможців за підрахунками журналістів зібралося не менше 200 тисяч осіб, які скандують: «Іди!», «Верим, можам, пераможам!», «Лукашенко в автозак!». Мітинги проти Лукашенка проходять не тільки в Мінську, але по всій країні.

Як повідомляє «Радіо Свобода», водночас на мітинг в Гродно зібралися близько 30 тисяч осіб.

Мітинги почалися по всій Білорусі / Фото "Радіо Свобода"

У Гродно мітинг проходить на площі Леніна. У мітингу взяли участь робітники «Гродно Азот», «Хімволокно», «Белкард», Гродненського м'ясокомбінату, працівники культури, лікарі.

Протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестантів гумовими кулями.
  • 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли та проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світло-шумові гранати та гумові кулі. Відомо про двох загиблих. В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.
  • У МЗС України заявили, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Республіки Білорусь не викликають довіри в білоруському суспільстві.