Бішкек - президент Киргизстану зник разом з прем'єром - заява Радбезу країни / Сооронбай Жеенбеков, REUTERS

Місцеперебування президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова і прем’єр-міністра Кубатбека Боронова невідоме.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Білорусь - не Киргизстан

Про це в коментарі Интерфакс-Запад повідомив заступник глави Ради нацбезпеки країни Омурбек Суваналієв.

Відео дня

«З метою безпеки ухвалено рішення закрити кордон», – заявив він.

За словами Суваналієва, перші особи країни не з’являлися на публіці з початку протестів. Було кілька звернень президента, опублікованих в мережі, проте де їх записували – невідомо.

«Посадові особи, які покинули робочі місця, перебувають у конспіративних місцях. Сказати точно де – ми не можемо, багато з них переховуються. Частина з них, як Боронов, запевняють, що працюють віддалено й у відставку не подавали», – додав чоловік.

Суваналієв підкреслив, що політична ситуація в країні залишається напруженою, оскільки політичні партії не можуть домовитися.

Протести у Киргизстані: що відомо

  • Протести у Киргизстані спалахнули у ніч на 5 жовтня – після парламентських виборів: коли з 16-ти партій 7% бар’єр подолало лише три – дві провладні й одна опозиційна.
  • 11 опозиційних партій, які до парламенту не потрапили, відмовилися визнавати вибори, і близько 5 тисяч громадян вийшли на центральні вулиці столиці на знак протесту, вимагаючи перегляду результатів парламентських виборів.
  • Силовики ж намагалися відтіснити демонстрантів від урядових будівель сльозогінним газом, світлошумовими гранатами і гумовими кулями. Проте спроби закінчилися «коктейлями Молотова» з боку протестувальників.
  • Урядові автомобілі з поспіхом покинули Білий дім, а опозиція штурмом його захопила.
  • Вже зранку чинний глава Киргизстану відреагував на нічні протести звинуваченням опозиції у спробі перевороту в країні. Крім того, він повідомив, що ЦВК перегляне результати виборів і за потреби їх анулює.
  • У відповідь виборча комісія заявила, що результати скасовує й обдумує рішення про саморозпуск.