Експерти радять не святкувати розрив Пекіна з Москвою / фото REUTERS

Дипломатичний скандал, що днями спалахнув між Москвою і Пекіном через грубість російських прикордонників щодо китайських громадян, не варто сприймати як початок охолодження у відносинах двох країн. Про це пише американське видання Bloomberg.

Автори публікації зазначають, що інцидент, який стався із китайськими мандрівниками на казахсько-російському кордоні, отримав певний резонанс в Китаї та змусив Пекін зробити жорстку дипломатичную заяву.

"Але, попри те, що тон був надзвичайно різким, він навряд чи свідчить про ширшу зміну [політики] Пекіна", – пише видання. 

Відео дня

На думку засновника дослідницької групи Центру Китаю та глобалізації в Пекіні Генрі Ван Хуйяо, цей інцидент показує світові, що відносини між Китаєм і Росією є більш багаторівневими та складними, ніж це розуміється багатьма на Заході.

"Китаю необхідно підтримувати хороші відносини з Росією. Це не означає, що вони схвалюють все, що робить Росія", – зазначив він.

Тим не менш, у Китаю є кілька причин для роздратування на Путіна, включно з його рішенням вийти із зернової угоди, що призвело до проблем на глобальному продовольчому ринку, які також впливають на Китай. І це лише частина проблеми, вважає Рафаелло Пантуччі, старший науковий співробітник Школи міжнародних досліджень імені С. Раджаратнама в Сінгапурі.

"Головним питанням залишається непередбачуваність довгострокового характеру конфлікту. Війна дестабілізує світ, і це погано з точки зору Пекіна, попри те, що їм може подобатися її відволікаючий ефект від зосередженості Заходу на Китаї", – сказав він.

У той же час Сі Цзіньпін не боїться завдати удару Росії — особливо якщо її дії можуть загрожувати його внутрішньому становищу або зробити його слабким, пише Bloomberg. Реакція китайців у соцмережах на прикордонний інцидент показала, що населення загалом скептично ставиться до підтримки Росії. Особливо з огляду на проблеми, які через це виникають у відносинах із Заходом.

Прикордонний інцидент та жорстка реакція Пекіна

Як писав УНІАН, російські прикордонники примудрилися спровокувати дипломатичний скандал із Китаєм – своїм головним союзником. Вони у грубій манері обійшлися з китайськими туристами на російсько-казахському кордоні. Серед постраждалих був і відомий в Китаї блогер.

Посольство КНР в Росії розповсюдило заяву, в якій засудило дії російських прикордонників і вимагало від росіян "провести розслідування надмірної поведінки правоохоронців прикордонних інспекторів і надати Китаю задовільну відповідь". Сама заява була укладена в жорсткому тоні, яким китайське МЗС зазвичай критикує західні країни.

Вас також можуть зацікавити новини: