Ілюстрація / REUTERS

Міністри оборони країн-членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО) узгодили план реагування на можливий спалах другої хвилі коронавірусної інфекції COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час онлайн-брифінгу за підсумками другого дня зустрічі міністрів оборони країн-членів Альянсу, яка відбувалася у форматі відеоконференції 17-18 червня.

Зокрема, він сказав, що міністри провели відеконференцію для ухвалення наступних кроків у відповідь на COVID-19.

Відео дня

Читайте такожСтолтенберг заявляє, що в НАТО не вважають Китай ворогом

У цьому зв'язку, зазначив він, основне завдання Альянсу полягає у подальшому забезпеченні надійної і ефективної оборони та стримування.

"Ми вдаємося до усіх необхідних заходів, аби забезпечити готовність наших сил відреагувати на будь-яку загрозу, оскільки вкрай важливо, щоб ця криза у галузі охорони здоров'я не стала безпековою кризою", - наголосив Столтенберг.

За його словами, НАТО і армії країн-членів відіграють ключову роль у підтримці цивільного реагування на COVID-19, що передбачає повітряні перевезення літаками необхідних медикаментів, перевезення пацієнтів і розгортання польових госпіталів.

"Органи в галузі охорони здоров'я в усьому світі попередили, що ми можемо стати свідками другої хвилі пандемії. Тож НАТО готується надавати міцну підтримку цивільним зусиллям, якщо це станеться", - сказав він.

У цьому зв'язку міністри оборони країн-членів ухвалили три рішення.

"Ми узгодили новий оперативний план для надання підтримки союзникам і партнерам. Ми також погодилися створити резерв медичного обладнання і предметів постачання. І ми погодили новий фонд, який надасть можливість швидко одержувати медикаменти і медичні послуги", - наголосив Столтенберг.

За його словами, багато країн-членів запропонували надати медичне обладнання для резервних запасів і зробити фінансовий внесок.

«Це знак єдності і солідарності союзників», - підкреслив Столтенберг.

Він запевнив, що країни-члени готові підтримати одна одну, якщо настане друга хвиля коронавірусу.