Італія раніше запропонувала "мирний план" для України / фото president.gov.ua

За "мирним планом", запропонованим Україні Італією, насправді стоїть Москва, намагаючись реалізувати свою лінію руками інших країн.

Таку думку висловив екс-міністр закордонних справ України, дипломат Володимир Огризко в інтерв'ю "Обозревателю".

"Це дивно, тому що зазвичай будь-який план, якщо він стосується будь-якої країни, з тією країною він, щонайменше, обговорюється і навіть узгоджується. Якщо це стосується вас, то без вас такі речі робити просто неетично. Є ж формула: нічого про Україну без України. Але тут, бачте, на це не звернули ніякої уваги й просто відразу подали план в ООН. Це абсолютно недієздатна організація, яка нічого не може і нічого не буде робити, тому що будь - яку розумну ініціативу тут же заблокує Росія на пару з Китаєм", - зазначив він.

Відео дня

Говорячи про план Італії, Огризко зазначив, що "там вилазять московські вуха". Тому, на його думку, на цей план не слід звертати уваги.

"Мені здається, наше українське МЗС вчинило цілком правильно, сказав, що ми вивчаємо його, але це така дипломатична форма послати корабель у відомому напрямку", - резюмував він.

"Мирний план" Італії для України

Як повідомляв УНІАН, Італія розробила "мирний план" для України, що складається з чотирьох етапів. План передбачає:

  • припинення вогню та ліквідація лінії бойових зіткнень під наглядом ООН;
  • вступ України в короткі терміни в ЄС і її нейтральний статус без приєднання до НАТО;
  • угода між Україною і Росією щодо "оспорюваних територій" Донбасу і Криму для вирішення протиріч щодо міжнародно-визнаних кордонів;
  • новий багатосторонній договір про мир і безпеку в Європі, який повинен забезпечити контроль за озброєннями і запобігання конфліктів.

Передбачається, що на кожному окремому етапі буде перевірятися виконання зобов'язань, взятих на себе сторонами, щоб можна було перейти до наступного етапу.