Білоруські водії проведуть свою акцію / Фото: REUTERS

У Білорусі, де тривають протести проти правлячого режиму Олександра Лукашенка, завтра проведуть незвичну акцію, в ході якої тимчасово зупинять рух автотранспорту.

Про це повідомляє телеграм-канал "Водители 97% ", публікацію також поширили основні опозиційні ресурси.

"У зв'язку з тим, що нелегітимна влада ігнорує наші вимоги, адміністрація каналу Водители 97% пропонує перейти до активних дій протесту на дорогах!", - йдеться в повідомленні.

Суть акції полягає в тому, щоб в п'ятницю "зупинити весь Мінськ в 10-бальних заторах". Її початок запланували на вечір.

"Можна без розпізнавальних знаків, просто о 18:00 зупиняємося в своїх смугах і стоїмо мінімум 10 хвилин!", - написали автори каналу.

Протести в Мінську: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7000 учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ятеро осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 19 серпня в ЄС заявили, що не визнають президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестуючих і вбивств.