Путін ігнорує заклики Туреччини та Китаю повернутися до 'зернової угоди' - WSJ

Президент Росії Володимир Путін проігнорував запити президента Туреччини Реджепа Ердогана щодо переговорів про продовження "зернової угоди", з якої вийшла Росія. Про це повідомляє газета The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів та аналітиків.

Останніми тижнями Ердоган неодноразово говорив, що хоче поговорити з Путіним про відновлення угоди, яка дозволяла вивозити продовольство з портів Одеси на Чорному морі. Поки що президенти Туреччини і Росії не комунікували. За словами дипломатів, влада Туреччини намагається вирішити це питання за іншими каналами зв'язку з Кремлем.

Крім того, у неділю Пекін заявив Раді безпеки ООН, що "зернову угоду" необхідно відновити з огляду на її важливість для світової продовольчої безпеки. Крім того, у китайських державних ЗМІ вийшла серія статей щодо необхідності її продовження, зазначає WSJ.

Відео дня

За даними WSJ, Росія відмовилася від продовження "зернової угоди" після того, як Ердоган "розлютив" російську владу. Він повернув Україні командирів полку "Азов", які за умовами угоди з Росією мали залишатися в Туреччині до кінця війни, і схвалив вступ Швеції до НАТО.

Вихід РФ із "зернової угоди" - деталі

Країни Африки вимагають від Росії повернутися до "зернової угоди", і погрожують Кремлю погіршенням відносин.  Замість цього Путін пообіцяв безкоштовно відправить по 25-50 тисяч тонн зерна в 6 країн Африки, які раніше підтримували позицію РФ в ООН.

Обіцяна Володимиром Путіним безкоштовна поставка невеликих партій зерна у шість африканських країн не вирішить кризу на глобальному ринку продовольства, спричинену російським вторгненням в Україну, потрібно припинити бойові дії. Про це заявив голова Африканського союзу Азалі Ассумані у заключній промові саміту "Росія-Африка".

Вас також можуть зацікавити новини: