Японські рибалки змушені шукати нові водойми / фото REUTERS

Представник путіна в Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв заявив, що Росія позбавить Японію права добувати рибу біля Курильских островів.

"Ми вже, по суті, обмежили їхнє право (на вилов риби - ред.), причому їхніми зусиллями. Вони відмовилися заплатити за квоти з вилову біля Курильських островів. Відповідно, це право буде у них вилучено", - сказав чиновник для росЗМІ.

У Кремлі сподіваються, що російські компанії зайдуть у цей сектор економіки.

Відео дня

Міжурядова угода між Москвою та Токіо про співробітництво у сфері промислу морських живих ресурсів діяла від 1998 року. Вона дозволяла японським рибалкам вести промисел біля південних Курильських островів у рамках квоти, що виділяється Москвою.

Нещодавно офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва призупиняє дію російсько-японської угоди про співпрацю в галузі промислу морських живих ресурсів.

Японія не забарилася з відповіддю: вони припинять з 17 червня постачати до Росії свої вантажівки, самосвали, бульдозери, локомотиви, тунельні ескалатори, станки, верстати та транспортні машини.

Міністр економіки, торгівлі і промисловості Коїті Хагіуда пояснив, що рішення прийнято у зв'язку з рішенням Кабінету міністрів Японії про заборону на експорт до Росії продукції, що "сприяє зміцненню промислової інфраструктури". Росії відтепер буде складніше обслуговувати власну промисловість та перевозити товари різного призначення.

Вас також можуть зацікавити новини: